Angela Merkel spune clar că Germania nu va ajuta SUA în războiul economic împotriva Chinei

Angela Merkel şi Donald Trump
Angela Merkel şi Donald Trump (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Cancelarul german, Angela Merkel, a indicat săptămâna aceasta că ţara ei nu se va alătura Statelor Unite în acţiunile de a face presiuni asupra Chinei. Într-un interviu acordat Financial Times, Merkel a acuzat Statele Unite că a criticat practicile Chinei doar „deoarece este privită drept o ameninţare din cauza succesului economic”.

Citeşte şi Cum a reuşit China să roadă economia americană până la temelie

Din Financial Times:

„Aşa cum s-a întâmplat în Germania, creşterea [Chinei] se bazează în mare parte pe muncă asiduă, creativitate şi abilităţi tehnice”, afirmă Merkel. Desigur, este necesară „asigurarea relaţiilor comerciale corecte”. Puterea economică a Chinei şi ambiţiile geopolitice înseamnă că este un rival pentru SUA şi Europa. Întrebarea este însă: „Vrem, în Germania şi Europa, să demontăm toate lanţurile de aprovizionare globale interconectate. . . din cauza acestei concurenţe economice? ”Ea adaugă:„ În opinia mea, izolarea completă de China nu poate fi răspunsul.”

Cu alte cuvinte, Merkel respinge ideea că mercantilismul agresiv al Chinei a jucat un rol semnificativ în creşterea sa economică, şi trece incredibil de uşor peste faptul că Beijing-ul menţine un program de război politic, folosind întreaga infrastructură, diplomaţia, comerţul şi atacurile cibernetice pentru a fura tehnologie occidentală, cu care îşi sprijină şi progresează economia.

Citeşte şi China abuzează de regulile OMC pentru a controla companiile hi-tech străine

Germania a fost primul investitor major în economia chineză, la începutul anilor '90, devansând cu mult SUA, care a început să demareze procesul de outsourcing şi investiţii în anii 2000.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii