Anomalia magnetică a Atlanticului de Sud se dezvoltă

(NASA via Getty Images)

Câmpul magnetic al Pământului, care protejează viaţa pe planeta noastră prin blocarea unei mari părţi a radiaţiilor solare dăunătoare, slăbeşte în mod misterios în anumite locuri.

În ultimele două secole, câmpul a pierdut aproape 10% din forţa sa, determinând unii cercetători să speculeze că, de mai multe secole, a început o inversare a polilor. Mai mult, oamenii de ştiinţă au identificat o regiune întinsă în care câmpul magnetic este slab - din Africa până în America de Sud. Un al doilea „centru de intensitate minimă” ar fi în sud-vestul Africii.

Conform studiilor, aceste două zone permit ca particulele încărcate cu energie înaltă, venite din spaţiu, să pătrundă la altitudini relativ mici ale atmosferei, aruncând de pe orbită sateliţii artificiali, potrivit Sky.

Cunoscută sub denumirea de Anomalia Atlanticului de Sud, puterea câmpului magnetic din această zonă a scăzut rapid în ultimii 50 de ani, iar aria zonei în sine s-a mărit şi s-a mutat spre vest.

În ultimii cinci ani, un al doilea "centru de intensitate minimă" s-a dezvoltat în sud-vestul Africii, lucru care îi face pe unii cercetători să creadă că, de fapt, anomalia s-ar fi putut împărţi în două celule separate.

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Swarm Data Innovation and Science Cluster (DISC) de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), măsurătorile roiului de sateliţi au găsit date foarte preţioase despre cea de-a doua anomalie.

De fapt, anomalia i-a încurcat pe cercetătorii ESA, deoarece sateliţii lor pierd legătura, uneori, atunci când zboară prin regiunea afectată. În urmă cu trei ani, au observat o legătură între aceste incidente şi furtunile ionosferice.

"Noul minim estic al Anomaliei Atlanticului de Sud a apărut în ultimul deceniu, iar în ultimii ani se dezvoltă puternic", a spus dr. Jürgen Matzka, de la Centrul German de Cercetări pentru Geoştiinţe. "Suntem foarte norocoşi să avem sateliţii Swarm pe orbită pentru a investiga dezvoltarea anomaliei. Provocarea este acum să înţelegem procesele din centrul Pământului care conduc la aceste schimbări."

Dacă acesta este începutul unei inversări a polilor - care se întâmplă aproximativ la fiecare sfert de milion de ani - evoluţia ar putea avea drept rezultat mai mulţi poli magnetici nord şi sud în timpul tranziţiei care poate dura mai multe secole.

"Astfel de evenimente au avut loc de mai multe ori de-a lungul istoriei planetei", a declarat ESA, adăugând că "suntem întârziaţi faţă de rata medie la care au loc aceste inversări (aproximativ la 250.000 de ani)".

Pentru persoanele aflate la suprafaţă, este puţin probabil ca anomalia să producă vreo alarmă, însă sateliţii şi alte nave spaţiale care zboară prin zonă se confruntă cu defecţiuni tehnice.

Deoarece câmpul magnetic este mai slab în regiune, particulele încărcate din univers pot pătrunde până la altitudinile la care zboară sateliţii artificiali.

"Misterul originii anomaliei Atlanticului de Sud nu a fost încă rezolvat", a adăugat ESA, potrivit Sky News.