UPDATE - Anul negru al tragediilor aviatice. O aeronavă AirAsia cu 162 de persoane s-a prăbuşit

Avioane ale companiei aeriene AirAsia.
Avioane ale companiei aeriene AirAsia. (Epoch Times)

UPDATE - Luni dimineaţă au fost reluate căutările avionului AirAsia dispărut duminică cu 162 de persoane la bord, a informat AFP. Şeful Agenţiei naţionale indoneziene pentru căutare şi salvare a declarat că aeronava se află probabil "pe fundul Mării" Java.

***

UPDATE - Două avioane au fost trimise să desfăşoare căutări într-o regiune la est de Java, la sud-est de Pangkalan Bun, în provincia Kalimantan, au anunţat forţele aeriene indoneziene, relatează Mediafax.

"Sunt nori, iar regiunea este înconjurată de mare. Încă ne aflăm pe drum, deci nu vom avansa vreo ipoteză despre ceea ce s-a întâmplat cu avionul", a declarat Hadi Cahyanto, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene indoneziene.

Directorul general al Aviaţiei Civile indoneziene Djoko Murjatmodjo a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută pe Aeroportul din Jakarta, că avionul era în stare bună, dar condiţiile meteorologice nu erau foarte bune, adăugând, totodată, că a fost depăşită deja cu câteva ore limita de timp pentru epuizarea combustibilului aeronavei.

Potrivit acestuia, eforturile de căutare se concentrează asupra unei regiuni situate între Insula Belitung şi Kalimantan, pe coasta de vest a Insulei Borneo, la jumătatea traseului prevăzut al avionului.

Singapore a propus un ajutor din partea forţelor aeriene şi Marinei naţionale în cadrul operaţiunilor de căutare a avionului. Celule de criză au fost activate pe aeroporturile Changi de la Singapore şi de la Surabaya pentru primirea rudelor pasagerilor.

De asemenea, Casa Albă a anunţat că preşedintele american a fost informat despre dispariţia avionului şi că Barack Obama urmăreşte situaţia.

***

Un avion aparţinând companiei malaysiene AirAsia, la bordul căruia se aflau 162 de persoane, a dispărut duminică între Indonezia şi Singapore. Un oficial al Agenţiei Naţionale de Căutare şi Salvare a afirmat, potrivit publicaţiei Jakarta Post, că că zborul QZ8501 s-a prăbuşit în apele din jurul insulelor Belitung.

Zborul QZ8501 a decolat de pe Aeroportul Internaţional Juanda de la Surabaya de pe insula indoneziană Java la ora locală 5.20 (0.20, ora României) şi urma să aterizeze pe Aeroportul Changi de la Singapore la ora locală 8.30 (2.30, ora României).

Direcţia Aviaţiei Civile din Singapore anunţa însă, în cadrul unui comunicat de presă, că avionul de tip Airbus A320-200 a pierdut contactul cu baza în spaţiul aerian indonezian, la "200 de mile marine (aproximativ 350 de kilometri) sud-est de frontiera dintre regiunile de informaţii de zbor ale Jakartei şi Singapore", potrivit AFP, citat de Mediafax.

La bordul aeronavei se aflau şapte membri ai echipajului şi 155 de pasageri, inclusiv 16 copii şi un sugar. Dintre aceştia 156 erau indonezieni, 3 sud-coreeni, un francez, un malaysian şi un cetăţean al Singapore.

AirAsia a anunţat ulterior că a fost demarată o operaţiune de căutare în încercarea de a localiza avionul. "Pentru moment, din nefericire nu avem alte informaţii despre situaţia pasagerilor şi membrilor echipajului", a anunţat compania.

"Jakarta a pierdut contactul cu zborul AirAsia între Surabaya şi Singapore, la (ora locală) 7.55 (2.55, ora României)", a declarat, pentru AFP, J.A. Barata, un purtător de cuvânt al Ministerului indonezian al Transporturilor.

Avionul AirAsia dispărut a cerut să "devieze" de la traiectorie din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a explicat compania malaysiană.

"Avionul a cerut să devieze din cauza (condiţiilor) meteo. Comunicarea cu avionul a fost pierdută în timp ce acesta se afla sub controlul Autorităţilor indoneziene pentru Trafic Aerian (ATC)", a anunţat compania într-un mesaj postat pe contul de Facebook.

Potrivit unor informaţii de ultimă oră, zborul QZ8501 s-ar fi prăbuşit în apele din jurul insulelor Belitung, potrivit unui oficial al Agenţiei Naţionale de Căutare şi Salvare, citat de Jakarta Post.

Anul 2014 a fost un an negru pentru aviaţia malaysiană, după pierderea a doua avioane aparţinând companiei Malaysia Airlines. Amintim că pe 8 martie, zborul MH370, dispărea la puţin timp după decolarea de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, cu 239 de persoane la bord, această dispariţia nefiind explicată nici până în prezent.

La 17 iulie, alt avion de tip Boeing aparţinând companiei Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, exploda în zbor, fiind doborât de o rachetă în timp ce survola estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne