Anul Nou chinezesc 2017: Anul Cocoşului

Odată cu cântecul Cocoşului de Aur, pe 28 ianuarie 2017 vom întra în Anul Cocoşului, al zecelea semn al zodiacului chinezesc
Cocoşul de Aur vă aduce un An Nou fericit!
Cocoşul de Aur vă aduce un An Nou fericit! (Catherine Chang / Epoch Times)

O creastă purpurie îî împodobeşte capul,
Învelit în alb, un cocoş merge prin apropiere.
În viaţă rareori a scos vreun sunet,
Dar mii de uşi se deschid la strigătul lui.

Inscripţia de pe tabloul unui cocoş a lui Tang Yin (1470-1524), cunoscut de asemenea sub numele de Tang Bohu, poate fi cea mai bună descriere a unui cocoş alb mândru, cu creasta purpurie, care rareori cântă în timpul zilei, dar atunci când vesteşte zorile, cântecul său deschide uşile a mii de case.

Înainte de intrarea într-un nou an, chinezii îşi curăţa întotdeauna casele, îşi plătesc datoriile, îşi cumpără haine noi, îşi vopsesc uşile, şi chiar se tund pentru a avea un nou început pentru noul an.

Prima fiinţă vie creată de Zeiţa Nu Wa

Potrivit mitologiei antice chineze, Zeiţa Nu Wa a creat oamenii, din lut, după asemănarea Zeilor, după ce Zeul Pangu a creat Natura.

Se spune că înainte ca ea să fi creat omul, a creat cocoşi în ziua 1, câinii în ziua a 2-a, porcii în ziua a 3-a, caprele în ziua a 4-a, boii în ziua a 5-a şi caii în ziua a 6-a. Cocoşul a fost creat pentru ca fiinţele umane să cunoască timpul, câinele pentru companie şi pază, porcul şi capra pentru hrană, boul şi calul pentru a-l ajuta pe om la munca agricolă.

Fiinţele umane au fost create numai atunci când celelalta creaturi indispensabile omului fuseseră create.

În antichitate, chinezii puneau bileţele roşii pe coteţul puilor în ziua 1, pe cuşca câinilor în ziua a 2-a, pe cocina porcilor în în ziua a 3-a, pe ţarcul oilor în ziua a 4-a, pe grajdul vitelor în ziua a 5-a şi a staulului cailor în ziua a 6-a, pentru a-şi arăta aprecierea pentru existenţa animalelor şi ca un semn al bunei dorinţe ca ele să fie sănătoase în anul ce vine.

Conform mitologiei chineze, în a 7-a zi, oamenii sărbătoresc crearea fiinţelor umane.

Această tradiţie există de peste 2000 de ani. Ea a fost documentată în cartea Profetului (占 書 Zhanshu) scrisă de Dongfang Shuo (东方朔 154 - 93BC). Cu toate că această tradiţie a dispărut în China continentală, utilizarea simbolului cocoşului pentru noroc a fost menţinută de poporul chinez.

Fiind prima fiinţă vie de pe Pământ, Cocoşul are un rol important în lumea umană.

Simbolul bun al Cocoşului

Ideograma chineză pentru cocoş este 雞/鸡 (ji) - caracterul chinezesc se referă atât la găină cât şi la cocoş - este omofon cuvântului 吉 (ji), ceea ce înseamnă "norocos".

Cocoşul este prima creatură care se trezeşte dimineaţa şi le trezeşte pe celelalte cu cântatul lui. Printre cele 12 semne zodiacale de animale, Cocoşul este simbolul luminozităţii, simbolizând trezirea pentru o zi luminoasă.

Cocoşii sunt încrezători, harnici, inventivi, curajoşi şi talentaţi, deci Anii Cocoşilor sunt un amestec de dreptate şi justiţie, grandilocvenţă şi eficienţă logistică.

Fiecare an zodiacal este asociat şi cu unul din cele cinci elemente ale teoriei celor cinci elemente: metal, lemn, apă, foc şi pământ. Anul 2017 este anul Cocoşului de foc, care apare ciclic o dată la 60 de ani, şi este considerat onorabil şi integru. Anul oferă tuturor o şansă de a se dezvolta şi de a câştiga mai mult prin hărnicie, responsabilitate şi încredere la locul de muncă.

Dacă sunteţi născuţi în următoarele perioade, sunteţi născuţi sub semnul Cocoşului:

Start date

End date

Five Element

Ianuarie 28, 2017

Februarie 15, 2018

Foc

Februarie 9, 2005

Ianuarie 28, 2006

Apă

Ianuarie 23, 1993

Februarie 9, 1994

Metal

Februarie 5, 1981

Ianuarie 24, 1982

Lemn

Februarie 17, 1969

Februarie 5, 1970

Pământ

Ianuarie 31, 1957

Februarie 17, 1958

Foc

Februarie 13, 1945

Februarie 1, 1946

Apă

Ianuarie 26, 1933

Februarie 13, 1934

Metal

Urări de felicitare pentru Anul Cocoşului

Când vine Anul Cocoşului, chinezii îşi trimit urări de bine ce pot fi exprimate din ajunul Anului Nou, până la Festivalul Lampioanelor, care cade pe data de 15 a primei luni, adică, în anul acesta, în perioada 27 ianuarie - 11 februarie 2017.