Anularea sistemului mixt şi trecerea la proporţional, votată în prima lectură de Blocul ACUM şi PSRM

PSRM şi Blocul ACUM, în timpul negocierilor pentru crearea unei majorităţi parlamentare
PSRM şi Blocul ACUM, în timpul negocierilor pentru crearea unei majorităţi parlamentare (europalibera.org)

După ce în vara anului 2017, socialiştii împreună cu democraţii au votat modificarea sistemului electoral, pentru a trece de la proporţional la mixt, marţi 11 iunie 2019, actuala fracţiune socialistă a votat, în prima lectură, anularea sistemului electoral mixt şi trecerea la sistemul electoral proporţional.

„Sunt mai multe lacune. Am văzut în practică cum lucrează. Avem mai multe semne de întrebare. Ceea ce numeam noi ziua tăcerii... şi aţi văzut până unde s-a mers. Anularea zilei tăcerii au transformat-o în ceea ce aţi văzut în ziua alegerilor. Până la urmă există şi acele angajamente pe care ni le-am asumat în faţa colegilor noştri şi le respectăm.

Personal nu am o problemă cu sistemul de vot mixt. Aţi văzut, am candidat pe circumscripţie, am obţinut victoria pe circumscripţie. Dar la ziua de azi, Republica Moldova nu este pregătită pentru un astfel de exerciţiu”, a declarat deputatul PSRM, Grigore Novac.

La rândul său, deputatul PSRM, Ion Ceban, a menţionat că socialiştii ar fi „ok cu ambele, iar dacă trebuie să modificăm şi asta e înţelegerea comună, modificăm. Modificăm pentru că aşa este înţelegerea noastră comună”.

Astfel, după o oră de dezbateri în Legislativ, noul Parlament, condus de Zinaida Greceanîi, a adoptat în prima lectură trecerea înapoi la sistemul electoral proporţional, pentru lectura a doua, proiectul de lege urmând a fi examinat de comisii.

Proiectul de bază prevede îmbunătăţirea modului de votare în Diasporă, limitarea cuantumului donaţiilor şi transparentizarea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, stabilirea unor proceduri clare, transparente şi meritocratice la întocmirea listelor de candidaţi, reprezentarea candidaţilor la alegerile parlamentare a raioanelor, excluderea certificatelor de integritate, excluderea agitaţiei electorale în ziua alegerilor, excluderea interdicţiei pentru Diasporă de a vota cu paşapoarte expirate (care conţin IDNP) şi cu buletine de identitate.

Potrivit deputatului Lilian Carp, sistemul de vot mixt a facilitat fraudarea electorală, în timp ce socialistul Vlad Bătrîncea consideră că „trebuie să vedem cum asigurăm Diasporei, pe lângă votul de a alege şi dreptul de a fi aleşi. Sunt şi cetăţenii noştri din Transnistria, trebuie să le asigurăm dreptul lor să voteze şi să fie aleşi”.

Anularea sistemului mixt de vot a fost votată în unanimitate, după care, membrul fracţiunii PAS, Igor Munteanu, a propus ca ulterior, în Republica Moldova să se ajungă şi la instituirea votării online.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe