Apa în timpul mesei — bună sau nu pentru sistemul digestiv?

.
. (pixabay)

Corpul uman este alcătuit în proporţie de 70% din apă, iar jumătate din creierul nostru este, de asemenea, apă. Cu vârsta, cantitatea de apă din organism scade foarte mult şi, din acest motiv, specialiştii susţin că trebuie să consumăm multă apă în mod constant, pentru a putea încetini procesele de îmbătrânire.

E necesar să bem apă în timpul mesei?

De foarte multe ori chiar nu simţim nevoia să bem apă în timp ce mâncăm, sau pur şi simplu uităm să o punem pe masă. În alte cazuri nu dorim să mâncăm şi să bem apă simultan, probabil din cauza instinctului care ne face să credem că aceste două procese sunt incompatibile. Mai mult, există o credinţă potrivit căreia, apa consumată în timpul mesei diluează acizii gastrici, ceea ce face mai dificilă digestia alimentelor, în special a proteinelor.

În realitate, apa nu are nicio influenţă asupra sucului digestiv şi, prin urmare, nu există niciun risc asociat cu apa băută în timpul meselor.

Când bem apa?

- Apa băută înainte de masă stimulează sistemul digestiv şi peristaltismul intestinal - contracţia şi relaxarea involuntară a muşchilor, care împinge mâncarea prin tractul digestiv.

- Unele cercetări sugerează faptul că apa consumată în timpul mesei accelerează metabolismul timp de o oră după consumul ei.

- Un alt aspect important: apa consumată ne ajută să ne controlăm greutatea corporală! Semnalele emise de corp ce induc senzaţia de saţietate depind de mulţi factori. Unul dintre aceşti factori anatomici este lărgirea stomacului, care poate fi atinsă atunci când mâncăm şi când bem apă.

Am putea fi surprinşi să aflăm câte probleme de sănătate pot fi evitate dacă mărim cantitatea apei consumate. Este vorba de arsuri de stomac, artrită, boli intestinale, dureri cronice de spate şi în alte părţi ale corpului, hipertensiune arterială etc.

Iată câteva dintre cele mai importante efecte ale unui consum suficient de apă

- Apa hidratează ţesuturile întregului organism.

- Ajută la reglarea temperaturii corpului.

- Contribuie la protecţia organelor.

- Previne constipaţia.

- Uşurează funcţia rinichilor şi ficatului, spălând toxinele din organism.

- Funcţionează în calitate un lubrifiant în articulaţii.

- Dizolvă mineralele şi alte elemente nutritive, contribuind la absorbţia bună a lor în celule.

- Furnizează substanţe nutritive şi oxigen în celule.

E important să bem cât mai multă apă!

Câteva recomandări pentru o hidratare suficientă a organismului

- E important să bem cel puţin 200-450 ml de apă dimineaţa, imediat ce ne-am trezit.

- Trebuie să luăm o sticlă de apă cu noi pentru a o bea pe parcursul zilei.

- Să ţinem mereu pe masă un recipient cu apă, care trebuie golit până la sfârşitul zilei.

- Dacă nu suntem obişnuiţi să bem apă simplă, putem să adăugăm o felie de lămâie sau suc de lămâie, o felie de castravete sau fructe de pădure.

- Să încercăm să ţinem cont de cantitatea de apă băută, care în scurt timp se va transforma într-o obişnuinţă.

- Să bem un pahar de apă cu 30 minute înainte de a mânca. Să consumăm apa cu înghiţituri mici în timpul mesei.

- Pofta pentru dulciuri este adesea un semnal de deshidratare a organismului. Înainte de a ceda în faţa acestei slăbiciuni, se recomandă să bem un pahar cu apă şi să observăm cum se va schimba starea noastră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură