Apare o creatură „nemaivăzută" de sub gheaţa Antarcticii [video]

Creatură ciudată din fundul Oceanului Antarctic
Creatură ciudată din fundul Oceanului Antarctic (screenshot tramite video Youtube)

La începutul anului 2019, Expedition Antarctica a început o călătorie de 50 de zile traversând Oceanul Antarctic până dincolo de continentul glaciar şi se pare că nu a fost în zadar: oamenii de ştiinţă au descoperit la 3.500 de metri sub gheaţă o creatură nemaivăzută niciodată până acum.

Echipa a călătorit într-o barcă de cercetare echipată cu un sistem de captare a imaginilor de ultimă generaţie, care a permis filmarea scenelor de pe fundul mării. Cu materialul obţinut au publicat pe youtube documentarul The Secrets of Antarctica, care detaliază toate descoperirile incredibile făcute până în prezent.

"După ce s-a confruntat cu furtuni de gheaţă, echipament deteriorat şi mări agitate timp de aproape două luni, echipa se pregăteşte pentru cea mai dificilă sarcină dintre toate. Se va scufunda la 3.500 de metri în câmpia abisală, o adâncime aproape la fel de mare ca Alpii Elveţieni şi va suporta o presiunea de 300 de ori mai mare decât experimentăm în fiecare zi", prezintă naratorul la începutul documentarului. Apoi, acesta continuă: “Brusc, câmpia abisală se dezvăluie şi pare stearpă, ca suprafaţa lui Marte, dar o privire mai atentă dezvăluie viaţă pe care nimeni nu a mai văzut-o până acum în Antarctica”.

În pofida pericolelor, oamenii de ştiinţă au dorit să observe mai atent creaturile şi au trimis o plasă de pescuit. Această explorare a fundului marin a fost posibilă prin amplasarea a peste 5.000 de metri de cablu în apele Oceanului Antarctic. După şase ore de aşteptare, traulerul folosit s-a întors la bord la două dimineaţa cu un lot unic: 12 găleţi de noroi şi un singur peşte. Cercetătorii au descoperit în noroi un exemplar bizar, similar cu un castravete de mare. Dr. Kareen Schnalbel, care lucrează ca biolog marin la National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA) din Noua Zeelandă, şi-a exprimat entuziasmul după descoperire: „Are ceva destul de interesant pe frunte, care seamănă cu un hipopotam. Nu ştim câte exemplare există acolo, dar nu am mai văzut aşa ceva până acum".

Antarctica de acum 15 milioane de ani

În timpul călătoriei, cercetătorii au luat, de asemenea, o probă cilindrică de 12 metri, după ce au săpat 440 de metri în gheaţă, ceea ce le va permite să exploreze cum era Antarctica acum 15 milioane de ani, când clima pe continent era încă temperată. Odată obţinută această probă, oamenii de ştiinţă au văzut că interiorul ei era în „stare perfectă”. “Acest noroi şi această stâncă sunt mai valoroşi decât aurul, deoarece fiecare probă este ca o maşină a timpului”, a asigurat Schnalbel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură