Apel al societăţii civile: "Protestele anti-corupţie trebuie să continue şi să se intensifice!"

Prin revenirea asupra deciziei de a graţia faptele de corupţie, Comisia Juridică a Senatului a dat doar un mic pas înapoi de la tentativele ei de a slăbi justiţia şi lupta anticorupţie, atrag atenţia mai multe organizaţii, cerându-le românilor să continue să pună presiune pentru respingerea legii graţierii.
Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Mai multe mişcări şi organizaţii civice născute în stradă în Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi, Sibiu, Oradea, Arad şi Craiova, fac un apel către români, cerându-le să continue să iasă în stradă şi să intensifice protestele până la respingerea definitivă în plen a proiectului de lege privind graţierea.

În contextul în care astăzi - după ce cu o zi în urmă reţelele sociale s-au încins iar lumea a ieşit în stradă să protesteze - Comisia Juridică a Senatului a decis să revină asupra deciziei de a graţia faptele de corupţie, organizaţiile semnatare ale apelului atrag atenţia că ceea ce s-a întâmplat azi este o victorie a societăţii civile, însă doar un mic pas înapoi al majorităţii parlamentare.

"Proiectul de lege privind graţierea nu a fost respins. Mai mult, la proiectul iniţial se adaugă amendamentele privind graţierea pedepselor pentru infracţiunile de constituire de grup infracţional organizat şi fals în declaraţii. De asemenea, rămâne în vigoare amendamentul cu dedicaţie pentru Dan Voiculescu, privind graţierea pedepselor pentru orice infracţiuni comise de persoane de peste 70 de ani.

Pentru cazurile sociale există întotdeauna instituţia graţierii individuale pe care o recomandăm celor care consideră că sunt în situaţii familiale sau personale limită din punct de vedere social", atrag atenţia organizaţiile semnatare, respectiv Iniţiativa România, Iniţiativa Timişoara, Corupţia ucide, Geeks for Democracy, #Rezistenţa, Sibiu Uniţi Salvăm, Aradul Civic, Oradea Civică, ACTI Craiova, CIVICA Iaşi.

"Puterea trebuie să abandoneze orice tentativă de a slăbi lupta anticorupţie, independenţa Justiţiei sau modifica legislaţia penală în folosul politicienilor şi partidelor iar Guvernarea trebuie să se facă pentru bunăstarea românilor, nu a infractorilor!", atrag atenţia reprezentanţii societăţii civile în comunicatul de presă remis Epoch Times.

Nu în ultimul rând, semnatarii apelului avertizează majoritatea guvernamentală să nu modifice procedura de numire a procurorilor şefi.

"Este o procedură agreată de Comisia Europeană, care s-a dovedit benefică pentru consolidarea activităţii parchetelor şi controlului reciproc al instituţiilor statului într-o decizie cheie pentru justiţia din România", susţin ONG-urile.

Semnatari:
• Iniţiativa România, mişcare civică născută în noiembrie 2015 după tragedia din Colectiv,
• Iniţiativa Timişoara, mişcare civică formată prin asocierea a 16 organizaţii neguvernamentale din Timişoara după adoptarea OUG 13,
• Sibiu Uniţi Salvăm, grup civic apărut în 2013 în urma mişcărilor civice din Sibiu pentru salvarea Roşiei Montane,
• Oradea Civică, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,
• Corupţia ucide, comunitate civică născută în noiembrie 2015 după tragedia din Colectiv,
• Aradul Civic, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,
• Asociaţia Civică pentru Transparenţă şi Implicare Craiova, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,
• Civică Iaşi, organizaţie neguvernamentală înfiinţată în decembrie 2014 pentru un Iaşi mai bine guvernat şi o comunitate mai implicată,
• #REZISTENŢA, platformă civică născută în urma protestelor masive împotriva corupţiei din februarie 2017
• Geeks for Democracy, grup informal de acţiune civică, inclusiv prin instrumente şi metode legate de tehnologia informaţiei.