Aperitive şi desert la pahar, la modă şi gustoase, servite oaspeţilor în serile de vară

Desert la pahar.
Desert la pahar. (foodstory.ro)

Acum câţiva ani apăreau în cele mai elegante localuri aperitivele la pahar, o combinaţie câştigătoare a gustărilor contemporane. Perfecte pentru gustări reci şi cremoase, revigorante şi delicioase în lunile calde, sunt ideale pentru a impresiona invitaţii şi uşor de consumat (fără a pregăti neapărat o masă).

Iată câteva reţete rapide şi uşoare de prezentat la pahar. Serviţi gustările în pahare de lichior, sau dacă optaţi pentru cele mari, aveţi grijă să nu fie umplute mai mult de o treime din volumul lor, sau, pentru o prezentare foarte chic, folosiţi paharele pentru şampanie.

Mousse tricolor. Se amestecă cu mixerul brânză proaspătă cu smântână proaspătă (într-un raport de 4 la 1), până când se obţine o cremă spumoasă, după care se lasă să se odihnească în frigider. Între timp, se prepară un sos de roşii din roşii proaspete - care se vor trece printr-o sită pentru a elimina coaja şi seminţele - fiind pus la rândul său în frigider până când devine rece.

Prepararea paharului: se toarnă pe fundul paharului o parte din sosul de roşii, se adaugă o lingură de spumă de brânză şi să termină cu câteva fire de rucola (sau salată verde) fin tocată, dreasă cu sare şi un strop de oţet balsamic în cremă.

Cremă rece de mazăre. Se fierbe mazărea până la punctul în care poate să devină, cu ajutorul mixerului dar şi manual, o cremă solidă. Se adaugă ghimbir proaspăt ras, sare şi piper şi se presară generos cu mentă proaspătă tocată. Crema obţinută se pune încă fierbinte în pahar şi, o dată ce s-a răcit suficient, se pune în frigider unde se va ţine pentru aproximativ o jumătăte de zi. Va obţine consistenţa unei budinci gustoase şi proaspete.

Cuiburi de morcovi. Se taie morcovii în benzi julienne, după care se adaugă zeamă de lămâie, ulei de măsline şi sare (după gustul fiecăruia). Se aranjează pe fundul paharului. Într-o parte se rupe grosolan o bucată de brânză (tip feta grecească), care se amestecă cu măsline negre şi verzi tăiate mărunt. Deasupra cuibului demorcovi se adaugă această compoziţie şi se presară partea de sus cu migdale prăjite tocate mărunt.

Orz cu dovlecel. Se fierbe orzul în apă sărată. Separat, se prepară un sote de dovlecei: într-o tigaie unsă cu puţin ulei, se prepară dovlecelul tăiat în cuburi împreună cu un căţel de usturoi. Se condimentează după gust cu sare şi piper, după care se lasă să se răcească. Se amestecă cu mixerul multe frunze de busuioc, mieji de nuci şi ulei de măsline. La acest compus se adaugă orzul şi dovleceii. Vine servit în pahare nu prea înalte şi largi (cum ar fi cele pentru whisky), garnisit cu o felie de măr verde.

Pahar alb-negru. Se taie o vânătă (sau mai multe, depinde de cantitatea dorită) în cuburi neregulate, care se trag la tigaie împreună cu un căţel de usturoi, sare şi piper. După preparare se lasă la răcit. Odată răcite, se mixează împreună cu un pumn generos de nuci şi de frunze de busuioc. Separat se pregăteşte brânză dulce proaspătă cu sare şi piper. Cantităţile sunt preparate în funcţie de gustul fiecăruia. Alternativ, se pun în pahar un strat de brânză dulce şi unul de cremă de vinete, creând un joc de bunătăţi în două culori. Completaţi cu o roşie mică, proaspătă sau trecută prin cuptor pentru cinci minute.

Şi dacă tot vorbim de vară şi de cald, ce ziceţi de un desert la pahar?

Granita de pepene verde şi zmeură

Pentru 6-8 persoane
- 600 g de miez de pepene verde tocat
- 200 g de zmeură
- 180 g de zahăr
- 3 linguri de suc de lămâie

Se pune în frigider un recipient din metal. Într-o cratiţă se topeşte la foc mic zahărul cu 2 litri de apă, apoi se lasă să se răcească.

Se spală zmeura şi se usucă, se taie în bucăţi miezul pepenelui verde şi se îndepărtează seminţele; se mixează pepenele verde şi zmeura; se adaugă apa cu zahăr şi sucul de lămâie, apoi se amestecă.

Se trece amestecul printr-o sită şi se toarnă în recipientul de metal (rece), după care se pune în congelator şi se lasă circa o oră. După o oră se scoate din congelator şi se amestecă energic. Se pune din nou în congelator şi se lasă să se ​​întărească pentru încă o oră, după care se scoate şi se amestecă din nou.

Granita va fi gata după aproximativ patru ore de stat în congelator. Se poate pregăti şi fără adăugarea de apă; în acest caz va fi sub formă de pastă.

Căpşuni la pahar

Se spală căpşunile sub jet de apă rece, se scurg şi se usucă bine. Separat se prepară o compoziţie din suc de portocale, miere şi vin dulce (opţional).

Se taie căpşunile în jumătăţi, pe lungime, şi se pun într-un castron. Se toarnă peste ele amestecul de suc de portocale şi miere şi se amestecă uşor pentru a prinde aroma; se etanşează castronul cu o folie de plastic după care se pun în partea cea mai puţin rece din frigider şi se lasă să se ​​odihnească timp de aproximativ 30 de minute.

Pregătirea paharelor: se stoarce o lămâie şi se umezesc marginile paharelor cu zeama de lămâie. Într-un vas de mică adâncime se pune zahăr. Marginile paharelor umezite cu lămâie se înfig uşor în zahăr pentru a forma o margine glazurată ca o „brumă”.

Se toarnă în pahare căpşunile cu sucul lor şi se servesc garnisite cu frunze de mentă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură