Aperitive uşoare pentru zile reci - ciuperci umplute cu dovleac şi brânză(I)

Prin culoarea apetisantă şi gustul deosebit, ciupercile umplute cu dovleac sunt un mod excelent de-a începe o masă festivă, o aniversare, sau de a petrece un timp plăcut alături de cei dragi.
Ciuperci umplute cu dovleac
Ciuperci umplute cu dovleac (Maria Matyiku / Epoch Times)


Dovleacul este unul din darurile pe care ni le oferă generoasă toamnă. Mulţi dintre noi când spunem dovleac, ne imaginăm feliile coapte la cuptor, simple, sau cu nuci miere, cu care ne delectam în serile reci de toamnă târzie sau iarnă, la supa cremă sau la plăcinte.

Vă sugerăm să încercaţi aceste aperitive uşoare cu dovleac care folosesc aceeaşi umplutură şi care în final se complementează de minune. Umplutura de dovleac, se combină perfect cu brânza telemea şi surprinde atât prin gustul individual al dovleacului dar şi prin abundenţa de arome de usturoi, salvie şi cimbru.

Prin culoarea apetisantă şi gustul deosebit, ciupercile umplute cu dovleac sau brushetta cu dovleac sunt un mod excelent de-a începe o masă festivă, o aniversare, sau de a petrece un timp plăcut alături de cei dragi.

Ingrediente:

12-16 ciuperci albe champignon de mărime potrivită

Umplutura:

un sfert de dovleac de plăcintă de mărime potrivită (aprox 750 g curăţat de coajă sau 3 căni),
3-4 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi,
2 tulpini de ţelină verde tăiate mărunt,
1 ceapă albă medie, decojită şi mărunţită,
câteva linguri de ulei,
câteva de frunze de salvie verzi, tăiate în fâşii mai mari ( sau 1/4 linguriţă de salvie uscată),
1/4 linguriţă de cimbru,
sare şi piper după gust,
o bucăţică de brânză (telemea, brânză ricotta proaspătă, etc)
câteva felii de ardei roşu (opţional)

Notă: Din umplutura obţinută, o treime se foloseşte la umplutul ciupercilor iar restul la brushetta. În cazul în care se doreşte prepararea unui singur aperitiv, cantităţile de umplutură vor trebui ajustate în aceeaşi proporţie: 1/3 pentru ciuperci umplute şi 2/3 pentru brushettă.

Modul de preparare:

Mai întâi se curăţă ciupercile de codiţe şi se spală bine cu apă rece. Pentru a evita zbârcirea şi uscarea ciupercilor când acestea sunt puse la cuptor, ciupercile curăţate se fierb pe aburi cam 5 minute, apoi se lasă la scurs. Codiţele se mărunţesc pentru umplutură.

Prepararea umpluturii:

Dovleacul se curăţă de coajă, apoi se taie în cubuleţe mici.

Într-o tigaie de mărime potrivită, se pune ulei, la temperatura mediu-mic. Se adaugă ceapa mărunţită, usturoiul zdrobit şi mărunţit, tulpinile de ţelină şi ciupercile mărunţite.

După câteva minute, se pun cubuleţele de dovleac, cimbru, salvia, sare şi piper după gust. Se amestecă bine, după care se acoperă cu un capac.

După ce legumele au început să fiarbă, se reduce focul. Se fierbe în continuare până când dovleacul este fiert (aprox 15 minutes). Tigaia se dă deoparte câteva minute să se răcească puţin.

Umplerea ciupercilor:

Ciupercile fierte se aşează într-un vas termorezistent, iar cu amestecul obţinut se umplu bine ciupercile.

Pe deasupra se presară puţină brânză sfărâmată, iar la sfârşit se adaugă o feliuţă subţire de ardei roşu, ca ornament. Tava se dă la broiler aproximativ 10 minute, după care ciupercile umplute se scot şi se servesc cât sunt calde.

Cu amestecul de dovleac rămas se poate prepara brushetta cu dovleac, care vor fi un bonus apreciat pe platoul de aperitive.