Apple ia în calcul retragerea din China a 30% din producţia de iPhone-uri

(Getty Images)

Beijingul a promis în luna mai că va lua măsuri după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că va majora tarifele la unele produse importate din China, ameninţând că va aplica tarife de 25% asupra unor importuri americane, măsură ce ar putea duce la o creşterea cu 14% a costului iPhone-urilor, potrivit unor previziuni.

Apple Inc. a evaluat costurile generate pentru transferarea din China a 15% până la 30% din totalul producţiei de iPhone-uri, în timp ce se pregăteşte să-şi restructureze lanţul de aprovizionare, potrivit unui raport publicat miercuri de Nikkei Asian Review.

Raportul susţine că Apple a însărcinat furnizorii majori să realizeze propriile evaluări privind implicaţiile unei astfel de relocări, Asia de Sud-Est rămânând o opţiune viabilă.

Asamblatori de iPhone precum Foxconn, Pegatron Corp, Wistron Corp, producătorul major de MacBook-uri Quanta Computer Inc, producătorul de ipad-uri Compal Electronics Inc şi producătorii de AirPod-uri Inventec Corp, Luxshare-ICT şi Goertek evaluează potenţialele opţiuni în afara Chinei, notează raportul.

Potrivit unor surse anonime citate în raport, sunt luate în considerare Mexic, India, Vietnam, Indonezia şi Malaezia, ţările considerate favorite pentru producţia de smartphone-uri fiind India şi Vietnam.

Riscurile de a depinde în mare măsură de producţia din China au fost considerate de Apple prea mari pentru a mai amâna şi mai mult mutarea, a precizat raportul, chiar dacă Beijingul nu va aplica noi tarife la unele importuri din SUA.

"Cu sau fără runda finală a tarifelor în valoare de 300 miliarde de dolari, Apple urmează marele curent [al diversificării producţiei]", aparent a afirmat o persoană pentru Nikkei.

Ştirea a apărut la o săptămână după publicarea unor rapoarte potrivit cărora Apple ia măsuri să-şi mute producţia în afara Chinei în cazul în care războiul comercial sino-american se va amplifica şi mai mult.

La începutul acestei luni, Young Liu, şef al departamentului de semiconductori la Foxconn, cel mai mare partener al Apple în producţia de iPhone-uri, aparent a declarat investitorilor că 25% din capacitatea sa de producţie se află deja în afara Chinei continentale.

Bloomberg a susţinut că se poate avea încredere în partenerul de producţie al Apple în Taiwan, Hon Hai Precision Industry, sau Foxconn, pentru producerea unui număr suficient de iPhone-uri pentru a satisface cerinţele pieţei americane a Apple din afara Chinei.

În luna mai, Beijingul a promis că va copia planul preşedintelui Trump de a creşte tarifele la unele importuri chineze în valoare de 300 miliarde de dolari, China promiţând că va impune tarife de 25% asupra unor produse americane.

Aceasta ar duce la o creştere cu 14% a costului iPhone-urilor, prezic analiştii. Totuşi, în această lună, directorul general al Apple, Tim Cook, şi-a exprimat scepticismul că nu se va întâmpla astfel:

"Chinezii nu au luat Apple în vizor deloc şi nu anticipez ca acest lucru să se întâmple, ca să fiu sincer", a susţinut Cook.

"Sper ca acest lucru să nu se întâmple... adevărul este că iPhone-ul este produs peste tot. Se produce peste tot. Şi, prin urmare, un tarif aplicat asupra iPhone va afecta toate aceste ţări, dar cel mai afectat va fi acesta".

La începutul lunii, agenţia de credit rating Fitch a susţinut că este posibil ca Apple, Dell Technologies Inc şi HP Inc. să fie incluşi pe lista neagră a regimului comunist chinez în cazul în care Beijingul va răspunde campaniei desfăşurate de SUA împotriva Huawei.

În 15 mai, preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care a interzis companiilor americane să folosească echipamente de telecomunicaţii din surse pe care administraţia sa le consideră o ameninţare pentru securitatea naţională, vizând astfel China şi compania Huawei. Agenţiile americane de informaţii au acuzat anterior Huawei că include în produsele sale "uşi secrete" pentru a permite guvernului chinez să spioneze utilizatorii - acuzaţie pe care Beijingul şi Huawei au negat-o cu tărie.

După includerea Huawei pe lista neagră, companii hi-tech americane precum Google, al cărui sistem de operare Android este folosit de telefoane mobile Huawei, şi Microsoft şi-au suspendat legăturile cu compania chineză.