Aproape 200.000 de persoane evacuate. Un baraj din California pe cale să cedeze

Ploile abundente au provocat distrugerea canalelor deversoare ale Barajului Oroville, forţând autorităţile californiene să ordone evacuarea a aproximativ 200.000 de persoane din regiune.
Barajul Oroville din California, SUA.
Barajul Oroville din California, SUA. (Captură Foto)

Cel puţin 188.000 de persoane au fost evacuate din câteva districte din nordul statului american California după pagubele serioase produse la un canal deversor al Barajului Oroville.

Barajul, cel mai înalt din SUA, rămâne intact pe moment, dar canalele deversoare ale acestuia, care asigură mecanismul de prea-plin când nivelul apei este prea ridicat, au suferit avarii semnificative. În canalul deversor principal a apărut duminică o breşă cu lungimea de aproximativ 61 de metri.

Pagubele au impus evacuarea obligatorie a oraşelor şi districtelor din apropierea Lacului Oroville de teamă că acesta ar putea pune în pericol comunităţile aflate în aval.

Ordinele privind evacuarea vor rămâne în vigoare pe moment şi şeriful districtului Butte, Kory Honea, a precizat că nu ştie când vor fi anulate ordinele. “Nu voi ridica ordinul de evacuare până când nu vom şti care este situaţia exactă şi care sunt riscurile”, a declarat el la o conferinţă de presă organizată în noaptea zilei de duminică.

Guvernatorul statului California, Jerry Brown, a decretat stare de urgenţă pentru a ajuta autorităţile locale să coordoneze operaţiunile de evacuare.

În această iarnă, ploile abundente din nordul Californiei au făcut ca Lacul Oroville să ajungă în punctul de revărsare. Lacul acumulează apă din lanţul muntos Sierra Nevada, acum fiind unul dintre cele mai ploioase sezoane. Acest lucru a declanşat temeri în privinţa faptului că apa s-ar putea revărsa peste baraj şi să inunde comunităţile din apropiere.

Barajul Oroville este localizat la 120 km nord de Sacramento. Are două canale deversoare – unul principal şi unul de urgenţă – pentru a preveni inundaţiile. Aceste canale sunt folosite pentru a scurge apa din lac.

La Barajul Oroville, canalul deversor este folosit doar dacă nivelul apei ajunge la o înălţime de 274 de metri. Canalul deversor nu a fost folosit în cei 48 de ani de existenţă a barajului – până în acest weekend.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură