Aproximativ 300 de instructori militari americani au sosit în Ucraina

Soldaţi americani ai Brigăzii 173 Aeropurtate sosesc în Ucraina.
Soldaţi americani ai Brigăzii 173 Aeropurtate sosesc în Ucraina. (Captură Foto)

Armata americană a anunţat că aproximativ 300 de soldaţi ai Brigăzii 173 Aeropurtate au sosit în această săptămână pe aeroportul Lvov din Ucraina într-o misiune ce va dura 6 luni, pentru a instrui 900 de soldaţi ai Gărzii Naţionale Ucrainene, susţine Deutsche Welle.

Soldaţii americani vor ţine cursuri şi antrenamente speciale pentru a creşte profesionalismul şi eficienţa trupelor guvernamentale ucrainene, a declarat José Mendez, ofiţerul pentru operaţiuni al Brigăzii 173, care îşi are baza în Italia.

Informaţia a fost confirmată vineri de ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt.

Pregătirea celor 900 de soldaţi ai Gărzi Naţionale va dura şase luni şi în această perioadă trupele ucrainene şi americane vor desfăşura o serie de exerciţii comune. Garda Naţională Ucraineană este o forţă de rezervişti, formată predominant din foşti participanţi la protestele de pe Maidan şi aflată sub comanda Ministerului ucrainean de Interne.

Pe lângă acest ajutor, guvernul american a mai furnizat trupelor ucrainene diverse echipamente militare, incluzând vehicule blindate, veste antiglonţ, radare şi ochelari cu vedere pe timp de noapte. Dar, Washingtonul s-a abţinut până acum să livreze Ucrainei arme letale, în ciuda cerinţelor şi presiunilor Kievului şi a altor state occidentale.

Moscova a avertizat vineri că prezenţa personalului militar străin în Ucraina ar putea destabiliza şi mai mult situaţia din această ţară.

“Participarea instructorilor sau a specialiştilor dintr-o ţară tertă pe teritoriul ucrainean, unde conflictul intern este nesoluţionat, ar putea destabiliza situaţia”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, conform Deutsche Welle.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, în cadrul tradiţionalei “linii directe” cu cetăţenii ruşi, că nu există trupe ruse în Ucraina, dar Washingtonul, guvernul ucrainean şi ceilalţi aliaţi ai lor nu sunt de acord cu afirmaţiile liderului rus.

“Aşa cum a spus de multe ori secretarul de stat John Kerry, nicio propagandă nu face ca adevărul să devină neadevăr. Noi ştim că forţe militare ruse continuă să acţioneze în estul Ucrainei”, a afirmat Marie Harf, purtătoare de cuvânt al diplomaţiei americane.

Conflictul din Ucraina – început cu un an în urmă după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia – s-a soldat până în prezent cu peste 6.000 de morţi.

Deşi la 12 februarie a fost semnat la Minsk un acord de pace între Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania – care prevede, printre altele, încetarea focului în zona de conflict şi retragerea echipamentului greu de pe ambele părţi ale liniei de front – acesta a fost încălcat în repetate rânduri. Totuşi, acordul încă rămâne în picioare.

După câteva săptămâni de calm relativ, situaţia din estul ucrainean se intensifică din nou, după ce o serie de rapoarte au arătat că a crescut numărul cazurilor de încălcare a acordului de la Minsk - ambele tabere acuzându-se reciproc pentru intensificarea luptelor şi deplasarea de armament greu către linia frontului.

În plus, Kievul şi aliaţii săi vestici au acuzat Moscova că trimite soldaţi şi armament în estul Ucrainei pentru a-i ajuta pe rebelii separatişti – o acuzaţie pe care Kremlinul o neagă vehement, în ciuda dovezilor clare pe care Vestul susţine că le are în acest sens.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe