Ar putea fi acesta sigiliul profetului Isaia?

Cercetătorii de la Universitatea din Ierusalim descoperă o sferă de argilă (bulla) de acum 2.700 de ani care ar confirma faptul că acest personaj important a existat cu adevărat.

O mică bucată de lut cu amprentă de sigiliu (numită bulla) ar putea fi prima referire extra-biblică la profetul Isaia
O mică bucată de lut cu amprentă de sigiliu (numită bulla) ar putea fi prima referire extra-biblică la profetul Isaia (bib-arch.org)

Isaia a fost unul dintre cei mai mari profeţi ai Israelului. După o veche tradiţie iudaică, Isaia ar fi trăit până la începutul domniei lui Manase şi ar fi fost ucis din ordinul acestui rege idolatru fiind tăiat cu fierăstrăul (690). Isaia a trăit într-un timp când marea putere asiriană a ajuns la culmea sa prin anul 722 î.Hr., anul prăbuşirii regatului de nord. Isaia a avut un rol atât religios cât şi politic, iar prin puterea convingerilor sale şi prin activitatea sa, a dezvoltat o teologie despre Dumnezeu şi însuşirile sale şi despre raporturile Lui cu lumea. El ar fi prezis, conform interpretărilor creştinilor (interpretări care nu îi conving pe evrei, deoarece Isaia vorbeşte de o personificare a poporului Israel, nu discută despre Mesia), pe Mesia şi împărăţia mesianică cu atâtea amănunte încât Sfinţii Părinţi l-au numit „Evanghelistul Vechiului Testament”.

În ciuda faptului că a fost presupusul autor al primei cărţi a marilor profeţi ai Bibliei evreieşti şi creştine, nu exista nicio dovadă arheologică a existenţei sale reale. Cel puţin până acum.

Cercetătorii de la Universitatea din Ierusalim au descoperit o veche sferă de argilă (bulla) de acum 2.700 ani care poartă numele profetului evreu. Aceasta a fost descoperită în săpăturile unui fost palat regal (lângă clădirea brutarilor) de dealul Ophel, un promontoriu lung şi îngust situat la sud de Muntele Templului.

(bib-arch.org)

O mică bucată de lut cu amprentă de sigiliu (numită bulla) ar putea fi prima referire extra-biblică la profetul Isaia

„Dacă sigiliul este într-adevăr al profetului nu ar trebui să fie o surpriză descoperirea acestei bulla împreună cu o alta care poartă numele regelui Iezechia, având în vedere relaţia dintre cei doi descrisă în Biblie”, explică profesorul Eilat Mazar, autorul principal al studiului publicat în revista Biblical Archaeology Review.

Sfera de argilă, care nu este completă, are aproximativ un centimetru în diametru şi are imprimat numele de Yesha'yah (Isaia, care în limba ebraică înseamnă „Yahveh este salvarea”). Mai jos apar literele NVY, care sunt primele trei litere ale abreviaţiei cuvântului evreiesc care înseamnă "profet" şi care se pronunţă nun-beit-yod-aleph.

"Dacă A (de la aleph) era prezentă sau nu era, este imposibil de determinat, deoarece bulla este ruptă după yod. Dar dacă era prezentă, sigiliul complet ar fi spus "Isaia Profetul". Dar lipsa acestei litere finale lasă deschisă posibilitatea ca pur şi simplu să fie numele Navi", spune Mazar. Aceasta indică faptul că ar fi aparţinut unei alte persoane cu un nume destul de comun (la acel moment) ca cel al lui Isaia.

(bib-arch.org)

În mod obişnuit pe bulla se trecea numele tatălui. Dar progenitorul faimosului profet ebraic nu era Navi, ci Amoz. Dacă sigiliul se referă totuşi la omul care a prezis naşterea lui Isus, ar fi „prima dovadă a existenţei sale în afara textelor religioase, inclusiv a Bibliei”, subliniază experţii.

Doar persoanele cu status ridicat foloseau ştampile

Mazan şi echipa sa consideră că, deşi această descoperire nu constituie o dovadă definitivă a existenţei lui Isaia, „rămâne o descoperire extraordinară”. „Numai persoanele cu un statut ridicat foloseau ştampile. Şi aceasta s-a aflat foarte aproape de bulla lui Iezechia, unul dintre cei mai importanţi regi din istoria Israelului, ceea ce deschide o posibilitate plauzibilă că a aparţinut lui Isaia biblic”, adaugă el.

Profetul Isaia şi-ar fi început activitatea în Ierusalim în anul morţii regelui Azaria şi a continuat-o sub regii Ioatam (740 – 736), Ahaz (736 – 716) şi Iezechia (716 – 687).

„Biblia arată clar că nicio altă figură nu era mai aproape de Regele Iezechia decât Profetul Isaia”, aminteşte Eilat Mazar.

Pe spatele bullei s-au găsit rămăşiţe textile, indicând faptul că a fost folosită pentru a pecetlui pachete din ţesături. Aceste sfere de lut se foloseau în mod obişnuit pentru a pune marca pe documente oficiale, în special în tranzacţiile economice.

Articol ştiinţific de referinţă: Is This the Prophet Isaiah Signature?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură