Arabia Saudită: 74 de magazine au fost închise pentru ca au încălcat legea muncii referitoare la femei

Femei arabe.
Femei arabe. (MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP / Getty Images)

Autorităţile saudite au închis în ultimele zile, un număr de 72 de magazine de produse feminine, deoarece încălcaseră normele de angajare, aplicabile femeilor din aceste structuri.

Printre neregulile comise în aceste magazine, raportează presa locală, se numără violarea legii care obligă separarea femeilor angajate de clienţii bărbaţi, cât şi prezenţa altor femei străine angajate, care potrivit legii din Arabia, este interzisă.

Aceste magazine au fost închise după trecerea perioadei de 14 zile, timp ce le fusese acordat pentru a se conforma legii.

Deja din luna iunie 2011, legile saudite obligau proprietarii de magazine de produse feminine precum cosmeticele şi articolele de lenjerie, de a angaja numai femei, cu condiţia ca acestea să fie separate de bărbaţi. A fost interzis bărbaţilor să lucreze în aceste magazine, pentru a încuraja un număr mai mare de femei să intre pe piaţa forţei de muncă.

Angajatorii care continuă să angajeze bărbaţi în locurile de muncă, cum ar fi asistent de vânzări şi contabil în magazine precum şi servicii dedicate exclusiv femeilor, vor fi pedepsiţi.

Această lege este considerată de către Ministerului Muncii, o strategie pentru a crea mai multe locuri de muncă pentru femei, într-o ţară în care acestea reprezintă 85% din şomeri.

Dar acelaşi Minister al Muncii din Arabia Saudită a interzis femeilor să lucreze ca chelner sau casier în restaurante. Ele pot fi utilizate numai în bucătării. Ziarul Al Hayat a raportat, citând surse ministeriale, că măsura se aplică numai lucrătoarelor din domeniul catering. Prin urmare, casierele care lucrează în locuri cum ar fi spălătorii sau alte unităţi comerciale vor fi în măsură să continue să lucreze.

Anul trecut, guvernul din Riad a emis o rezoluţie care a permis sauditelor să lucreze în funcţia de casier, cu condiţia ca acestea să fie separate de bărbaţi. În luna mai a acestui an, şase femei au început să lucreze într-un centru comercial renumit al capitalei şi au fost primele cărora li s-a permis de a practica această profesie în Riad.

În alte oraşe, cum ar fi Jeddah (vest ) şi Damam (est ), există femei angajate în calitate de casier dar exclusiv în mall-uri.

Arabia Saudită, Kuweitul, Omanul, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite şi Qatarul au îmbrăţişat dezvoltarea tehnologică şi o patină de modernitate, dar când este vorba de drepturi şi libertăţi, liderii lor resping orice sugestie de reformă care să le pună în pericol autoritatea

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe