Arabia Saudită face cadouri rebelilor sirieni

În condiţiile în care Moscova şi-a intensificat loviturile aeriene din Siria, Arabia Saudită a livrat rebelilor din Armata Siriană Liberă câteva sute de rachete antitanc TOW.
Un rebel manevrează un lansator de rachete antitanc TOW în Siria.
Un rebel manevrează un lansator de rachete antitanc TOW în Siria. (Captură Foto)

Un oficial saudit a dezvăluit că, la sfârşitul săptămânii trecute, Regatul sunit a trimis rebelilor sirieni un nou transport cu unele dintre cele mai eficiente arme în lupta împotriva regimului Assad.

Un corespondent BBC a scris pe Twitter că oficialul saudit a confirmat livrarea a 500 de rachete antitanc TOW, americane, către Armata Siriană Liberă (ASL).

ASL este în prezent asaltată din toate direcţiile – de armata siriană în teren, de loviturile aeriene ruseşti şi de alte grupuri jihadiste, inclusiv Statul Islamic (ISIL).

Livrarea rachetelor TOW – care au fost de asemenea furnizate de CIA – va creşte capabilităţile de luptă ale ASL împotriva tancurilor şi blindatelor siriene şi va permite grupului să respingă mai eficient înaintarea trupelor lui Assad.

“500 de rachete TOW nu este ceva nesemnificativ”, a declarat Jeffrey White, specialist în apărare la The Washington Institute, pentru Business Insider.

“Nu cred că va fi un eveniment revoluţionar, dar vor fi afectate armele blindate ale regimului, iar lui Assad îi va fi mai greu să desfăşoare operaţiuni ofensive”.

Cadoul saudiţilor este extrem de bine ales. TOW sunt arme eficiente împotriva trupelor care luptă la sol - siriene şi, eventual, iraniene, însă nu pot vătăma avioanele Kremlinului.

Rachetele TOW, după cum notează website-ul Popular Mechanics, sunt rachete ghidate care pot avaria tancuri, transportoare blindate şi alte vehicule trimise de regimul Assad pe teren. Şi, spre deosebire de alte proiectile folosite împotriva ţintelor blindate, precum RPG-uri, rachetele TOW pot fi folosite de la o distanţă considerabilă.

Joi, ASL şi alte unităţi rebele afiliate au desfăşurat un “masacru al tancurilor” după ce guvernul sirian a lansat o ofensivă puternică, susţinută de lovituri aeriene ruseşti, pentru a recâştiga porţiunile nordice din provincia Hama.

Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, forţele rebele înarmate “cu rachete TOW de producţie americană ... şi cu alte rachete ghidate ... au distrus peste 15 tancuri şi vehicule blindate.”

Ofensiva siriană din Hama urmăreşte să slăbească rebelii prezenţi în regiune şi în acelaşi timp să creeze o zonă tampon mai mare între forţele rebele şi provincia Latakia. Ofensiva a fost susţinută de puternicele bombardamente ruseşti dar până acum a eşuat să alunge rebelii.