Arabia Saudită îl declară ipocrit pe Putin în privinţa Orientului Mijlociu


Ministrul de externe saudit Prinţul Saud al-Faisal.
Ministrul de externe saudit Prinţul Saud al-Faisal. (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)

Arabia Saudită l-a acuzat duminică pe liderul rus Vladimir Putin de ipocrizie, susţinând în cadrul unui summit arab că preşedintele rus ar trebui să nu îşi exprime suportul pentru Orientul Mijlociu cât timp alimentează instabilitatea acestuia, susţinându-l pe dictatorul sirian Bashar al-Assad.

Într-o mişcare surprinzătoare, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a anunţat că o scrisoare din partea lui Putin va fi citită la summitul din Egipt, unde liderii arabi s-au întâlnit pentru a discuta despre o serie de crize regionale şi înfiinţarea unei forţe militare arabe comune, susţine Business Insider.

“Susţinem aspiraţiile arabilor pentru un viitor prosper şi pentru o rezolvare pe cale paşnică a tuturor problemelor pe care le înfruntă lumea arabă, fără interferenţe din afară”, conform scrisorii lui Putin.

Scrisoarea a declanşat un atac direct din partea ministrului saudit de externe, Prinţul Saud al-Faisal.

“El (Putin) vorbeşte despre problemele din Orientul Mijlociu ca şi cum Rusia nu influenţează aceste probleme”, a declarat prinţul la summit, imediat după citirea scrisorii.

Relaţiile dintre Arabia Saudită şi Rusia s-au răcit datorită suportului Moscovei pentru Assad, căruia Riadul i se opune. Războiul civil dintre forţele lui Assad şi rebeli a luat vieţile a peste 200.000 de oameni în 4 ani, conform Business Insider.

“Ei vorbesc despre tragediile din Siria în timp ce reprezintă o parte esenţială a tragediilor care cad asupra poporului sirian prin înarmarea regimului sirian cu mult mai mult decât ar avea acesta nevoie pentru a se lupta cu propriul popor”, a declarat prinţul Saud.

“Sper că preşedintele rus corectează acest lucru astfel încât relaţiile lumii arabe cu Rusia sa poate fi la cel mai bun nivel al lor”, a adăugat ministrul saudit.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe