Arabia Saudită respinge apelul ONU de suspendare a loviturilor aeriene din Yemen

Saana, 20 aprilie 2015
Saana, 20 aprilie 2015 (MOHAMMED HUWAIS/AFP/Getty Images)

Arabia Saudită a respins un apel lansat de Naţiunile Unite de a opri imediat campania sa de lovituri aeriene din Yemen.

Ambasadorul saudit la ONU, Abdallah al-Mouallimi, a cerut luni secretarului general Ban Ki-moon, în cadrul unei întâlniri, că trebuie să fie respectate “anumite condiţii” menţionate în rezoluţia recent adoptată de Consiliul de Securitate al ONU asupra Yemenului, înainte să se pună problema unei încetări imediate a focului.

Vineri, Ban Ki-moon a făcut apel pentru suspendarea imediată a focului susţinând că soluţia politică este cea mai bună modalitate pentru a opri conflictul din ţara arabă.

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o rezoluţie în 14 aprilie în ceea ce priveşte situaţia din Yemen, printre altele cerând comitetelor populare susţinute de mişcarea Houthi Ansarullah să se retragă din teritoriile ocupate, inclusiv din capitala Sana’a.

Rezoluţia a impus, de asemenea, un embargou privind livrarea de arme împotriva luptătorilor Ansarullah, îngheţarea activelor, precum şi o interdicţie de călătorie care îl vizează pe liderul mişcării, Abdul Malik al-Houthi.

Arabia Saudită şi-a început campania de lovituri aeriene împotriva Yemenului în 26 martie – fără un mandat ONU – în încercarea de a-l readuce la putere pe preşedintele Abd Rabbuh Mansur Hadi, un aliat apropiat al Riadului.

Recent, liderii arabi prezenţi la un summit în Egipt au anunţat crearea unei forţe militare comune pentru a contracara ameninţările tot mai mari la adresa securităţii regionale, în condiţiile în care Arabia Saudită şi Iranul se implică în războaie sectariene.

Situaţia umanitară din Yemen se deteriorează rapid şi multe organizaţii umanitare internaţionale au căutat să obţină autorizaţii pentru a trimite civililor provizii de medicamente şi alte ajutoare umanitare, pe calea aerului sau apei.

La rândul său, Ban a declarat că a sosit momentul ca toate părţile implicate în conflict să protejeze coridoarele pentru ajutoare umanitare şi să ofere o şansă pentru realizarea unei păci reale.

Conform rapoartelor, peste 2.700 de oameni au fost ucişi în timpul atacurilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe