Arabia Saudită vrea să cumpere sisteme antiaeriene ruseşti S-400

Arabia Saudită a consimţit să cumpere sisteme de rachete sol-aer S-400 din Rusia, a precizat joi televiziunea de stat saudită Al-Arabiya.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400. (Captură Foto)

Ştirea a fost anunţată în timpul unei vizite efectuate de regele saudit Salman la Moscova.

Arabia Saudită şi Rusia au semnat de asemenea un memorandum de înţelegere pentru a ajuta Regatul să-şi dezvolte propria industrie militară, potrivit unei declaraţii publicate de compania de stat Saudi Arabia Military Industries Corporation (SAMI).

SAMI a precizat că memorandumul de înţelegere cu Rosoboronexport, companie rusă de stat ce deţine monopolul asupra importului şi exportului de arme, a fost încheiat în contextul semnării unor contracte pentru achiziţionarea sistemelor S-400, Kornet-EM şi TOS-1A, precum şi a unor arme precum AGS-30 şi Kalaşnikov AK-103.

Compania saudită nu a specificat numărul fiecărui tip de sistem sau armă ce vor fi achiziţionate sau valoarea totală.

SAMI a afirmat că achiziţia “se bazează pe asigurarea părţii ruse de a transfera tehnologie şi a localiza producerea şi întreţinerea acestor sisteme de arme în Regat”, fără a oferi un termen limită.

Câteva acorduri au fost semnate în timpul călătoriei regelui saudit în Rusia în această săptămână, fiind prima vizită efectuată de un monarh saudit în funcţie în această ţară.