Arafat, despre purtarea măştii în secţiile de votare: Dacă cineva vine la vot cu arma, îl laşi să intre sau îl opreşti?

Raed Arafat - gov.ro
Raed Arafat - gov.ro (Epoch Times România)

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a subliniat, într-o postare pe Facebook, că persoanele care vor să intre în secţiile de votare fără mască de protecţie reprezintă un pericol pentru sănătatea celor aflaţi în locaţiile respective, motiv pentru care nu li se va permite accesul. În plus, Arafat acuză existenţa unor dezinformări şi manipulări din partea unora care încearcă să obţină rating, profit sau să îşi atingă alte interese.

“Discuţiile despre purtarea măştii şi despre obligaţia de a purta mască la intrare în secţia de vot continuă, invocând dreptul la vot chiar dacă nu vrea un votant să poarte mască în interiorul secţiei de vot. Subliniez că la intrare în secţia de vot trebuie să fie asigurată o rezervă de măşti pentru cei care dintr-un motiv sau altul ajung la secţia de vot fără mască. Acum haideţi să analizăm această dispută întreţinută artificial şi fără un motiv real. Vorbim de o situaţie ipotetică a unei persoane care nu vrea să poarte mască. Persoana respectivă ajunge la secţia de vot şi insistă să intre să voteze dar fără mască. Din punct de vedere al sănătăţii publice, persoana respectivă este o posibilă sursă de infecţie pentru alte persoane aflate în secţia de vot, respectiv membrii comisiei şi alegătorii care se află în secţie. Persoana respectivă reprezintă un risc pentru ceilalţi şi o ameninţare asupra sănătăţii lor, chiar şi dacă persoana respectivă nu crede şi nu admite acest fapt”, a susţinut Arafat.

Şeful DSU a folosit o altă situaţie ipotetică pentru a-şi argumenta punctul de vedere, şi anume scenariul în care o persoană se prezintă la secţia de vot cu o armă la vedere, ea nefiind condamnată şi având la momentul respectiv dreptul să voteze. “O lăsăm să intre în secţia de vot să voteze sau este oprită la intrare pentru a proteja persoanele aflate în interior?”, a continuat Arafat.

Ziarul Capital a publicat, miercuri, un articol în care a susţinut că Arafat l-ar fi umilit pe fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean, după ce acesta afirmase că, în cazul în care nu există o bază legală, nimeni nu poate fi oprit în momentul în care vine la vot.

În legătură cu acest articol, secretarul de stat a precizat că nu este vorba de vreo umilire şi a prezentat o serie de argumente legale pentru a-şi susţine poziţia faţă de obligativitatea purtării măşti în secţiile de votare:

“Purtarea măştii în instituţiile publice este legiferat. Secţia de vot este o instituţie publică şi în acelaşi timp este într-un spaţiu închis, deci purtarea măştii în secţia respectivă este obligatorie în conformitate cu Legea 55 din 2020, articolul 13 care prevede următoarele:

Pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne se poate institui:

a) obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă;

b) obligativitatea organizării activităţii instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi profesioniştilor, astfel încât să se asigure la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât şi pentru vizitatori. Pentru personalul propriu triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii prin termometru noncontact, iar pentru vizitatori triajul se realizează prin măsurarea temperaturii”.

Prin urmare, a concluzionat şeful DSU, Hotărârea de Guvern emisă luni şi ordinul comun al ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi al ministrului de Interne, Marcel Vela, sunt în baza Legii 55 din 2020.

Totodată, Raed Arafat a acuzat că anumite persoane recurg la manipulări şi dezinformări pentru profit, rating sau alte interese şi a făcut apel la încetarea tuturor acestor tactici, solicitând cetăţenilor să pună în faţa lor un singur interes: al comunităţii şi al celor apropriaţi.

“Numărul cazurilor este în creştere în mai multe ţări, în România avem zilnic peste 1000 de cazuri şi un număr semnificativ de decese din cauza infecţiei cu Sars-Cov-2. Responsabilitatea noastră, a tuturor, este de a ne proteja unii pe alţii şi de a face tot posibilul ca să trecem împreună prin această situaţie care va mai dura. Măsurile de protecţie nu sunt atât de greu de aplicat şi regulile nu diferă de cele din alte ţări. În final nu se cere decât respectarea regulilor chiar dacă ele nu sunt convenabile unora”, a mai precizat secretarul de stat.

Nu în ultimul rând, şeful DSU a declarat că regulile instituite de autorităţi pe timp de pandemie au ca unic scop protejarea sănătăţii publice, a sănătăţii comunităţii, a celor din jur, inclusiv a celor dragi nouă.

“Chiar dacă nu ne interesează sănătatea proprie, chiar dacă nu credem în ce ni se zice şi avem alte păreri decât cele ale specialiştilor şi experţilor, nu avem dreptul să punem în pericol sănătatea altora!”, a conchis Arafat.