Arheologii au descoperit hieroglife egiptene impresionante de acum 5.200 ani


Hieroglife monumentale egiptene
Hieroglife monumentale egiptene (Universitatea Yale)

Arheologii de la Universitatea Yale au descoperit, în oraşul antic Elkab, cele mai vechi hieroglife egiptene cunoscute, care datează de aproximativ 5.200 de ani.

Aceste noi inscripţii nu au fost înregistrate anterior de către nicio expediţie şi sunt de mare importanţă în istoria sistemelor de scriere antice egiptene, potrivit egiptologului John Coleman Darnell, profesor la Yale's Department of Near Eastern Languages and Civilizations at Yale, co-responsabil al Elkab Desert Survey Project.


Egiptologul John Coleman Darnell
Egiptologul John Coleman Darnell

„Acest sit nou descoperit de artă rupestră de la El-Khawy păstrează unele dintre semnele cele mai vechi şi mai mari din etapele de formare a scrierii hieroglifice şi furnizează dovezi ale modului în care vechii egipteni şi-au inventat sistemul lor unic de scriere”, spune Darnell într-un comunicat.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o imagine gravată în rocă înfăţişând o turmă de elefanţi, care a fost realizată între 4.000-3.500 î.Hr.. Unul dintre elefanţi are un elefant mai mic în el, care, potrivit Darnell, „este un mod incredibil de rar de a reprezenta un animal de sex feminin gravid”.

Arheologii au identificat, de asemenea, un grup de patru semne, create în jurul anilor 3.250 î.Hr., scrise de la dreapta la stânga - direcţia dominantă a scrierilor în textele egiptene ulterioare - care redă imaginile unui cap de taur, urmat de două berze aşezate spate în spate cu o pasăre ibis cheală deasupra şi între ele.

Dispunerea simbolurilor este comună în reprezentările egiptene ulterioare ciclului solar şi cu conceptul de luminozitate. „Aceste imagini pot exprima conceptul de autoritate regală asupra cosmosului ordonat”, spune Darnell.

Darnell spune că echipa sa a fost „absolut uimită” de această descoperire, din cauza volumului mare nu numai de scene individuale, ci şi de elemente individuale.

„Această descoperire nu este nouă, în sensul că nu este prima dată când cineva a văzut aceste hieroglife. Dar acum este pentru prima dată când cineva le-a văzut pe o scară atât de largă. Aceste hieroglife individuale măsoară fiecare mai mult de jumătate metru înălţime, iar imaginea de ansamblu este de aproximativ 70 de centimetri înălţime. Semnele descoperite anterior aveau o dimensiune de doar unul sau doi centimetri", spune Darnell.

Zona în care cercetătorii au localizat inscripţiile se află în nordul deşertului Elkab. Această zonă, împreună cu Hierakonpolis, situată pe cealaltă parte a râului şi cunoscută ca oraşul său geamăn, erau centre importante în Egiptul antic, spune Darnell, şi demonstrează că sistemul de comunicare de aici nu se limitează la simboluri mici sau etichete comune.

Darnell explică faptul că aceste descoperiri arată că nu a existat o dezvoltare lentă a scrierii, în principal pentru utilizarea birocratică cum se credea anterior, ci scrierea hieroglifică a fost mult mai răspândită geografic şi topic diversă la acel moment, sau la scurt timp după dezvoltarea sa.

„Acest lucru sugerează, de asemenea, că există o utilizare mult mai extinsă a sistemului de scriere timpuriu decât cea indicată de către un alt material arheologic descoperit”, spune Darnell.

Mai multe informaţii: Yale News: Yale archaeologists discover earliest monumental Egiptian hieroglyphs, RT: Ancient Egipt: ‘Billboard’ hieroglyphics let historians see the big picture