Arheologii descoperă un sigiliu preistoric spectaculos în mormântul “Războinicului Grifon”

Sigiliul „Agatul bătăliei din Pylos”
Sigiliul „Agatul bătăliei din Pylos” (Universitatea din Cincinnati)

În vara anului 2015, arheologii care lucrau în apropierea complexului micenian „Palatul lui Nestor”, din Pylos, Grecia, au găsit un mormânt datând din anul 1500 î.Hr., care se pare că ar fi aparţinut unui războinic. În interiorul mormântului Războinicului Grifon („Griffin Warrior”), aşa cum a fost numit, lângă rămăşiţele umane, se aflau numeroase obiecte valoroase - pietre preţioase, inele sigilare, o spadă din bronz cu mâner din aur şi fildeş, bijuterii de aur şi multe altele, majoritatea în stilul minoic. Au fost găsite, de asemenea, şi alte elemente neaşteptate, cum ar fi un pieptene din fildeş şi oglinzi, ceea ce ar arăta că exista un obicei: pieptănarea şi îngrijirea părului înainte de bătălie.

Acum, echipa de la Universitatea din Cincinnati a anunţat că a fost descoperit, în acelaşi mormânt, un obiect spectaculos: un sigiliu sculptat într-o piatră preţioasă pe care cercetătorii îl consideră deja una dintre cele mai extraordinare lucrări ale artei greceşti preistorice descoperite vreodată.

I s-a dat numele de „Agatul bătăliei din Pylos”, pentru scena de luptă pe care o reprezintă. Găsit acum un an, în tot acest timp a trebuit să fie curăţat de calcarul în care fusese încorporat.

Sigiliul aşa cum a fost găsit
Sigiliul aşa cum a fost găsit (Universitatea din Cincinnati)

Odată dezvăluit în forma sa originară, experţii şi-au dat seama că descoperirea era o adevărată capodoperă miniaturală.

Sigiliul după ce a fost curăţat
Sigiliul după ce a fost curăţat (Universitatea din Cincinnati)

Dimensiunile miniaturale şi delicateţea detaliilor fac din sigiliu cea mai rafinată operă de artă gliptică produsă în Epoca Bronzului în Marea Egee. Potrivit declaraţiilor lui Jack Davis, şeful Departamentului de arheologie greacă de la Universitatea din Cincinnati (SUA), „reprezentarea corpului uman şi a musculaturii are un nivel al detaliilor care nu se va găsi până în perioada clasică, cu o mie de ani mai târziu”. Este, spune el, o descoperire spectaculoasă.

Desenul scenei reprezentată
Desenul scenei reprezentată (Ben Gardner, Universitatea din Cincinnati)

Detaliu văzut cu ajutorul microscopului
Detaliu văzut cu ajutorul microscopului (Universitatea din Cincinnati)

Detaliu văzut cu ajutorul microscopului
Detaliu văzut cu ajutorul microscopului (Universitatea din Cincinnati)

Agatul bătăliei din Pylos” nu are egal. Nu se poate compara cu niciun obiect descoperit anterior perioadei minoice-miceniene, şi, potrivit cercetătorilor, ne va constrânge să ne revizuim înţelegerea despre arta greacă din Epoca Bronzului. Şi acest lucru datorită faptului că sigiliul sugerează că minoicii realizau lucrări de artă despre care nimeni până acum nu şi-a imaginat că ar fi fost capabili.

Rezultatele vor fi prezentate la sfârşitul lunii noiembrie a.c. în revista Hesperia.

Sursa: Universitatea din Cincinnati

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură