Arhiepiscop din Moscova acuză SUA de “interferare directă” cu alegerile din Rusia

Ilarion Alfeiev, mitropolit de Volokolamsk.
Ilarion Alfeiev, mitropolit de Volokolamsk. (Wikipedia.org)

Într-o schimbare bizară a rolurilor, un episcop important al Bisericii Ortodoxe Ruse a acuzat SUA că “interferează în mod direct” cu alegerile din Rusia prin circularea unei aşa-zise “liste a Kremlinului” care este pregătită de Departamentul Trezoreriei americane.

“Este, cu siguranţă, o interferenţă directă în procesul electoral”, a declarat şeful Departamentului pentru Relaţii Externe al Bisericii din cadrul Patriarhiei din Moscova, Ilarion Alfeiev, mitropolit de Volokolamsk, într-un interviu la televiziunea rusă. “Este o presiune directă asupra autorităţilor ruse şi o dorinţă de a submina autorităţile”.

Descrisă ca un “glonţ ţintit către inima lui Putin”, aşa-zisa listă a Kremlinului s-ar referi la crema oligarhilor ruşi şi ar conţine nume din eşalonul superior al guvernului rus şi sectorul de afaceri, precizează Breitbart.

Departamentul Trezoreriei SUA a publicat la sfârşitul lunii ianuarie lista oligarhilor influenţi care au legătură cu Kremlinul, conform unei prevederi a unui proiect de lege adoptat anul trecut pe tema sancţiunilor împotriva Rusiei. Unii oameni de afaceri ruşi au fost aparent speriaţi că numele lor se va regăsi pe acea listă încât au făcut cereri pentru paşapoarte străine pentru a scăpa de sancţiuni.

Parţial ca răspuns la presupusa interferenţă rusească în alegerile prezidenţiale americane din 2016, Congresul SUA a adoptat legea Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act of 2017, care a cerut Trezoreriei să creeze o listă cu “oligarhi şi entităţi parastatale”.

Arhiepiscopul Ilarion a afirmat că lista aplică o presiune directă asupra autorităţilor şi electoratului din Rusia, adăugând că influenţa sa reală s-ar putea să nu fie devastatoare.

“Oamenii vor merge la alegeri şi fiecare dintre ei va trebui să aleagă după cum le spune conştiinţa”, a precizat arhiepiscopul.

“Cred că cea mai corectă reacţie va fi să ignorăm acest pas al SUA, deşi autorităţile de stat vor lua decizia în funcţie de interesele statului rus”, a mai afirmat el.

Biserica Ortodoxă Rusă nu este singura care consideră că Trezoreria americană a publicat “lista Kremlinului” cu intenţia de a submina suportul pentru preşedintele Vladimir Putin.

“Washingtonul intenţionează să folosească ONG-uri şi organizaţii media finanţate de Occident care se află în Rusia pentru a interfera cu viitoarele alegeri ruse”, a scris Paul Craig Roberts, preşedintele Institutului pentru Economie Politică. “Washingtonul nu doreşte ca Putin să obţină victoria zdrobitoare care se prefigurează”.

Roberts, care a fost asistent al secretarului trezoreriei pentru politică economică în timpul preşedintelui Ronald Reagan, a adăugat că lista “sugerează că guvernul american ia anumite măsuri punitive împotriva premierului Rusiei, împotriva ministrului rus de Externe, împotriva ministrului rus al Apărării”.

Totuşi, deşi sunt menţionate persoane politice de rang înalt şi directori din sectorul afacerilor în funcţie de apropierea lor de regimul rus şi de averile lor, de fapt lista nu impune aplicarea de sancţiuni şi a fost considerată mai mult ca un efort de a-i expune în public pe cei vizaţi.

Lista include de asemenea o evaluare a relaţiei dintre persoanele menţionate şi preşedintele Putin sau alţi membri ai elitei conducătoare a Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe