Armata americană trimite 2 drone de supraveghere MQ-1 Predator în Letonia

O dronă americană MQ-1 Predator decolează de la Creech Air Force Base în Nevada, SUA.
O dronă americană MQ-1 Predator decolează de la Creech Air Force Base în Nevada, SUA. (Captură Foto)

Statele Unite au trimis două drone de supraveghere în estul Europei, unde se desfăşoară exerciţii militare în contextul a ceea ce SUA şi aliaţii săi susţin că ar fi o posibilă agresiune “rusească” pe fundalul conflictului din Ucraina.

Pentagonul a anunţat luni că trimiterea dronelor face parte din programul “European Reassurance Initiative”.

În plus, vor fi trimişi şi 70 de membri ai personalului care vor rămâne în Letonia împreună cu dronele MQ-1 Predator până la jumătatea lunii septembrie, când se vor încheia exerciţiile militare.

Dronele au fost trimise vineri, a declarat Pentagonul.

Maiorul american James Brindle a declarat că această acţiune va contribui la testarea abilităţii dronelor pentru folosireas lor în operaţiuni aeriene. El a adăugat că, de asemenea, mişcarea va “asigura aliaţii letoni, aliaţii NATO şi partenerii europeni în privinţa angajamentului nostru faţă de securitatea şi siguranţa regională”.

Armata americană a trimis, de asemenea, două avioane de luptă F-22 în Germania, unde au participat luni la un exerciţiu aerian comun alături de avioane de luptă poloneze F-16.

Căpitanul Lauren Ott, o purtătoare de cuvânt pentru Forţele Aeriene americane în Europa, a declarat că nu există nicio legătură între trimiterea dronelor şi a celor două avioane F-22.

Analiştii consideră că această mişcare ar putea deteriora şi mai mult relaţiile dintre Washington şi Moscova, care sunt deja foarte tensionate datorită conflictului din estul Ucrainei în aprilie 2014.

Statele Unite şi aliaţii lor acuză Moscova că susţine cu soldaţi şi arme forţele separatiste pro-ruse care se luptă în estul Ucrainei cu trupele guvernamentale ucrainene. Totuşi, Kremlinul neagă implicare sa în acest conflict în care au murit până acum, conform datelor ONU, aproximativ 7.000 de oameni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.