Armata chineză pune accentul pe controlul Partidului în faţa duşmanilor “liberali”

Liderul comunist chinez Xi Jinping.
Liderul comunist chinez Xi Jinping. (Sean Gallup/Getty Images)

Armata chineză a anunţat duminică că trebuie să fie condusă de Partidul Comunist Chinez şi să nu cedeze vocilor “liberale” care doresc să provoace controlul Partidului, conform Reuters.

Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut în repetate rânduri ca armata să fie loială Partidului şi, în acelaşi timp, a intensificat eforturile pentru modernizarea forţelor armate care îşi proiectează puterea de-a lungul apelor disputate din mările Chinei de Sud şi de Est. China ia aceste măsuri deşi nu a purtat un război de mai multe decenii.

Cotidianul Armatei de Eliberare a Poporului, ziarul oficial al armatei chineze, a publicat un editorial pe prima pagină în care a declarat că “forţele inamice” încearcă să se infiltreze în rândurile armatei chineze pentru a “depolitiza” armata şi de a înlătura rolul de conducere al Partidului în cadrul acesteia.

În condiţiile unei societăţi în schimbare, în rândul armatei intră tineri ofiţeri care nu înţeleg rolul Partidului şi al cerinţelor sale privind disciplina, notează ziarul.

“Când disciplina politică este fermă, atunci Partidul de guvernământ prosperă; când disciplina de partid este slabă atunci Partidul de guvernământ se prăbuşeşte. Liberalismul a fost dintotdeauna marele inamic al menţinerii unei discipline politice stricte”, a mai scris ziarul, citând un avertisment lansat în 1937 de către fostul dictator chinez Mao Zedong.

Armata chineză a mai lansat avertizări similare în trecut, inclusiv în luna aprilie, când a ordonat forţelor sale să fie în gardă împotriva “liberalismului” pentru a evita şi elimina corupţia internă.

Forţele militare ale Chinei au fost zguduite de aşa zisul război al lui Xi împotriva corupţiei din cadrul Partidului, o mişcare care a dus la răsturnarea unora dintre cei mai importanţi ofiţeri din armata ţării, adaugă Reuters.

China şi-a intensificat campania de suprimare a corupţiei în cadrul armatei la sfârşitul anilor 1990, interzicând Armatei de Eliberare a Poporului să se implice în afaceri. Dar armata s-a implicat în mai multe acorduri comerciale în anii recenţi datorită lipsei de controale şi verificări, au susţinut analiştii militari.

Susţinătorii anticorupţiei au declarat că această corupţie din cadrul armatei chineze este atât de cuprinzătoare încât ar putea submina capacitatea Chinei de a purta un război.

Pe de altă parte, criticii regimului susţin că unul dintre principalele scopuri ale acestei campanii de anticorupţie este acela de înlăturare a opozanţilor preşedintelui Xi şi de consolidare a puterii sale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe