Armata chineză sacrifică orele de antrenament în favoarea îndoctrinării comuniste

Soldaţii Armatei de Eliberare a Poporului antrenându-se în Beijing, 22 iulie. Armata chineză îşi impune noi standarde de îndoctrinare comunistă, în detrimentul antrenamentelor.
Soldaţii Armatei de Eliberare a Poporului antrenându-se în Beijing, 22 iulie. Armata chineză îşi impune noi standarde de îndoctrinare comunistă, în detrimentul antrenamentelor. (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Un prieten care a fost educat în China mi-a relatat o întâmplare despre un test pe care el şi alţi copii l-au primit la şcoală. Una dintre întrebări era în felul următor: “În timpul Războiului cu Coreea, un pilot a doborât în luptă un avion american, în ciuda faptului că avea un echipament inferior. De ce a fost capabil să facă asta?”

Răspunsul corect la această întrebare, mi-a spus prietenul meu, era acesta: “Pilotul chinez avea spirit de comunist”.

Forţele aeriene chineze actuale, ca şi armata Chinei în ansamblu, are încă la bază acel concept. În loc să se concentreze pe antrenamentele în vederea luptei reale, membrii armatei chineze îşi consumă o mare parte din timp studiind forţat doctrina comunistă.

Regulamentul militar privind diminuarea antrenamentelor şi sporirea studiilor comuniste a fost transmis de către Partidul Comunist Chinez (PCC) aflat la conducerea ţării, iar pe 28 august, acestei strategii i-au fost adăugate elemente noi.

În noile reglementări, aprobate de Departamentul Politic General al Armatei de Eliberare a Poporului, se afirma că forţele armate trebuie să participe la “dispoziţiile organizaţionale” ale Partidului.

Printre aceste “dispoziţii”, detaliate de către agenţia chineză de presă Xinhua, deţinută de stat, sunt memento-uri de participare la activităţile şi conferinţele Partidului Comunist, precum şi de asimilare la stilul de viaţă cerut de către acest regim politic. De asemenea, militarilor li se aminteşte şi faptul că trebuie să cotizeze pentru Partid.

Doctrina recentă se adaugă unui plan de reformare a armatei chineze, anunţat de Partid în luna noiembrie a anului trecut.

Ţelul, potrivit Xinhua, este construirea unei armate care “se supune ordinelor Partidului, este capabilă să câştige bătălii şi are un mod de operare perfect”.

Publicaţia Diplomatul a rezumat chestiunea într-un reportaj din 31 ianuarie. Acolo, se afirmau, privitor la armata chineză, următoarele: “[...] o armată care cheltuieşte prea mult timp antrenându-se este o armată care nu se implică suficient în îndoctrinarea politică”.

Se precizează: “Cel mai urât coşmar al Beijingului” este că armata sa va uita “misiunea sa numărul unu de a proteja liderii Partidului Comunist împotriva tuturor duşmanilor lor – în special când aceşti ‘duşmani’ ai Partidului sunt grupuri de studenţi sau credincioşi chinezi, care îşi cer drepturile democratice...”

Armata de Eliberare a Poporului “trebuie să se implice într-o ‘muncă politică’ permanentă în detrimentul antrenamentelor pentru luptă” se menţionează în Diplomatul. Astfel, între 30 şi 40 de procente din timpul unui ofiţer din armata chineză “este pierdut prin învăţarea propagandei de Partid, a melodiilor patriotice şi prin conducerea unor mici grupuri de discuţii despre teoria marxist-leninistă”.