Armata iraniană anunţă că va rămâne în Siria, sfidând cererile SUA şi Israelului

Tanc de luptă iranian Karrar
Tanc de luptă iranian Karrar (Wikipedia.org)

Iranul îşi va menţine forţele militare în Siria, în ciuda cererilor Statelor Unite şi Israelului de a se retrage din ţara arabă, a declarat ataşatul militar al Teheranului în Damasc.

“Prezenţa în continuare a consilierilor iranieni în Siria face parte din acordul de cooperare militară dintre Teheran şi Damasc”, care a fost semnat în weekendul trecut între Ministerele Apărării din cele două naţiuni, a declarat marţi generalul de brigadă Abolqasem Alinejad, potrivit RFE/RL.

“Iranul va ajuta Siria să cureţe câmpurile minate din diferite zone ale ţării... Iranul va ajuta Siria să îşi reconstruiască fabricile militare care au fost deteriorate în cursul războiului”, a susţinut Alinejad.

Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) au trimis arme şi mii de luptători în Siria pentru a-l susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad în războiul civil ce durează de peste 7 ani.

Ministrul iranian al Apărării, Amar Hatami, a vizitat Damascul în weekendul trecut şi a semnat un acord de cooperare militară într-un moment în care atât Israelul cât şi Statele Unite au cerut Iranului să îşi retragă consilierii şi luptătorii ca parte a unei soluţii finale a războiului sirian.

John Bolton, consilier pentru securitate naţională de la Casa Albă, a repetat săptămâna trecută apelul Washingtonului ca Teheranul să îşi retragă toate forţele din Siria.

După ce la începutul anului a retras SUA din acordul nuclear iranian, preşedintele Donald Trump a decis să reimpună sancţiuni economice asupra Iranului ca urmare a implicării acestuia în conflictele din Siria şi Yemen, precum şi din cauza programelor sale de arme nucleare şi rachete.

Israelul a fost de asemenea inflexibil în privinţa faptului că Iranul ar trebui să se retragă din Siria şi a fost în special îngrijorat de implicarea Teheranului în construirea fabricilor de arme, pe care regimul ar putea să le folosească împotriva Tel Avivului.

“Înţelegerea dintre Siria şi Iran de reabilitare a armatei lui Assad este o scuză şi o faţadă ce urmăreşte să ofere legitimitate pentru rămânerea forţele iraniene în zonă”, a afirmat marţi ministrul israelian pentru Securitate Publică, Gilad Erdan, într-un interviu la Ynet TV.

“Dar în ceea ce ne priveşte, nu acceptăm niciun fel de maşinaţiuni pentru menţinerea iranienilor în zonă”, a precizat el.

Un înalt oficial israelian a declarat reporterilor că armata Israelului, care a desfăşurat raiduri aeriene soldate cu morţi împotriva poziţiilor şi a structurilor iraniene în Siria, “va continua să acţioneze cu o determinare totală împotriva încercărilor Iranului de a transfera forţe militare şi sisteme militare în Siria”.

Începând cu 2012, peste 1.000 de iranieni, inclusiv membri de rang înalt ai IRGC, au fost ucişi în raiduri aeriene şi în acţiuni pe câmpul de luptă din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe