Armata jonglează cu taxele pentru utilizarea spaţiului aerian: în China zborurile cu întârziere devin fenomen cronic

Întârzierile sau anulările de zboruri în China ţin deja de rutina zilnică.
China Airlines preferă întârzierile constante, decât cumpărarea de licenţe pentru spaţiu aerian de la armată
 
China Airlines preferă întârzierile constante, decât cumpărarea de licenţe pentru spaţiu aerian de la armată   (Foto: VCG – Epoch Times Germania)

Întârzierile de durată sau anulările de zboruri în China sunt o stare normală în cadrul aviaţiei civile, din cauză că armata cedează spaţiul aerian doar contra cost.

Cu scurt timp în urmă cotidianul ”South China Morning Post“ din Hong Kong a explicat motivul pentru care zborurile în China prezintă întârzieri atât de masive: armata chineză ocupă aproape 80% din spaţiul aerian, iar societăţile de aviaţie civilă trebuie să împartă restul de 20%. De aceea, punctualitatea zborurilor chineze fiind dezastruoasă, această situaţie abia găsind echivalent în întreaga lume.

Pagubele născute în urma zborurilor care ajung cu mari întârzieri în China sunt enorme şi greu de evaluat. Ca să nu mai vorbim de necazurile provocate pasagerilor. La sfârşitul lunii iunie, un grup de pensionari chinezi a trebuit să aştepte decolarea timp de mai multe ore pe aeroportul din Hong Kong, pentru că în acele momente avea loc o manevră militară în apropiere de Shanghai.

De ce controlează armata chineză un spaţiu aerian atât de vast? Armata americană dispune de cea mai puternică aviaţie din lume, dar are alocat doar un procent de 20% din spaţiul aerian. Acum 2 ani, un înalt ofiţer al aviaţiei militare chineze a făcut o dezvăluire pentru Financial Times: aviaţia militară chineză are nevoie de mult mai puţin, dar aceasta confiscă pur si simplu spaţiul aerian, pentru ca să poată cere bani de la societăţile civile de aviaţie pentru folosirea acestuia. Liniile aeriene comerciale trebuie să plătească dacă vor să aibă mai multe rute de zbor.

Şeful statului, Xi Jinping, ar dori să instituie în viitor noi reguli. Deoarece este şi şef al armatei, la începutul lui 2016, el anunţa o reformă militară pe termen lung. Aceasta prevede ca întreaga armată în viitor să renunţe la prestările de servicii cu caracter comercial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe