Armata libaneză deschide focul asupra unor drone israeliene

Un soldat israelian învaţă să opereze o dronă Skylark.
Un soldat israelian învaţă să opereze o dronă Skylark. (Captură Foto)

În sudul Libanului au izbucnit schimburi de focuri, pe fondul tensiunilor în creştere, după ce Libanul a acuzat Israelul că a lansat o agresiune echivalentă cu „o declaraţie de război”, potrivit acuzaţiilor preşedintelui Michel Aoun, care se referea la atacul cu două drone israeliene asupra birourilor Hezbollah din sudul capitalei Beirut în weekendul trecut.

Miercuri, armata libaneză a raportat că a deschis focul împotriva a până la trei „drone de recunoaştere israeliene” pentru încălcarea spaţiului aerian al ţării, potrivit Agenţiei Naţionale de Ştiri.

De asemenea, Reuters raportează că trupele au deschis iniţial focul asupra vehiculelor fără pilot cu puşti de asalt M16, forţând dronele să se întoarcă în spaţiul aerian israelian.

Forţele de apărare israeliene par să fi confirmat incidentul, dar nu au specificat dacă dronele au încălcat spaţiul aerian libanez.

„Au fost auzite focuri de armă de pe teritoriul libanez către zona în care zburau drone ale IDF. Dronele şi-au încheiat misiunea şi nu au fost provocate pagube”, a declarat armata israeliană.

Forţa aeriană libaneză a menţionat trei aparate care zburau lângă satul Adaisseh, precum şi în vecinătatea localităţii Kafr Kila, în apropierea graniţei cu Israelul. „Armata a tras, forţând-o să se retragă”, potrivit unui comunicat oficial.

Unele mass-media regionale arabe au susţinut că una sau mai multe drone au fost distruse de focuri de armă, dar rămân neclare detaliile.

Există temeri semnificative că Libanul şi Israelul ar putea ajunge la un conflict major similar războiului din 2006, după ce duminică, o explozie separată a unei drone israeliene a ucis un lider al unei organizaţii paramilitare palestiniene în Valea Bekaa.

Atât armata naţională, cât şi Hezbollah au promis să doboare orice aeronavă neautorizată care violează spaţiul aerian libanez, în pofida faptului că Israelul din ultimii doi ani a intrat frecvent în spaţiul libanez pentru a efectua atacuri aeriene asupra ţintelor din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe