Armata SUA lansează exerciţiul nuclear Global Thunder. Se amplifică tensiunile internaţionale

Avion de luptă american F-22 Raptor
Avion de luptă american F-22 Raptor (Wikipedia.org)

Tensiunile internaţionale, deja aflate la un nivel îngrijorător, au fost amplificate de lansarea exerciţiului militar american Global Thunder 2019, care implică forţe nucleare strategice.

Exerciţiul anual lansat luni are scopul de a evalua toate zonele de misiune ale Comandamentului Strategic al SUA, punând accentul în special pe pregătirea nucleară a Occidentului de “a localiza şi, dacă este necesar, a împiedica atacuri strategice asupra SUA şi a aliaţilor săi”, precizează Express.co.uk.

Personal militar din Marea Britanie, Australia, Canada, Danemarca şi Coreea de Sud vor participa de asemenea la exerciţiul din acest an.

Generalul John E. Hyten, şeful Comandamentului Strategic al Statelor Unite, a declarat: “La exerciţiul Global Thunder 2019 va participa personal al statului major, componente ale USSTRATCOM şi unităţi subordonate cu scopul de a testa nivelul de pregătire şi pentru a asigura o forţă strategică intimidantă, sigură, disponibilă şi de încredere”.

El a continuat: “Astfel de exerciţii integrează capabilităţile noastre unice în forţa comună, cu scopul de a descuraja ameninţările strategice şi pentru a apăra naţiunea.

Forţele noastre trebuie să fie pregătite şi antrenate să execute ordine la nivel global, oriunde şi oricând este necesar”.

Generalul Hyten a precizat că personalul din forţele aliate se integrează în echipe de conducere senioare şi lucrează într-o gamă extinsă de domenii, oferind asistenţă juridică, suport pentru probleme publice şi politice, fiind implicaţi şi în operaţiuni de informaţii.

El a susţinut: “Descurajarea în secolul 21 trebuie să fie o abordare globală şi trebuie să implice aliaţii şi partenerii noştri. Din acest motiv, Global Thunder este un exerciţiu multinaţional care este desfăşurat la o scară globală. Exerciţiile la scară mare, precum Global Thunder, implică planificări şi coordonări extene, o pregătire unică destinată unităţilor şi aliaţilor noştri”.

Comandamentul Strategic american este responsabil pentru descurajarea strategică [a inamicilor], operaţiuni nucleare, operaţiuni spaţiale, operaţiuni comune în spectrul electromagnetic, atacuri globale, apărare antirachete şi activităţi de analiză.

Global Thunder 2019 este primul exerciţiu militar desfăşurat de SUA de când a anunţat că se va retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară, acord încheiat cu Rusia în perioada Războiului Rece.

Decizia SUA de a ieşi din tratat a declanşat temeri privind un nou conflict între cei doi inamici.

Andrei Belousov, director adjunct al Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armelor în Ministerul rus de Externe, a declarat că Moscova îşi va proteja integritatea teritorială şi principiile, ca răspuns la agresiunea americanilor.

El a precizat: “Aici, recent, la o întâlnire, SUA a afirmat că Rusia se pregăteşte de război. Da, Rusia se pregăteşte de război, am confirmat acest lucru. Ne pregătim să ne apărăm patria, integritatea teritorială, principiile, valorile şi poporul – ne pregătim pentru un astfel de război”.

De asemenea, Exerciţiul Global Thunder 2019 are loc în condiţiile în care NATO a lansat în 25 octombrie exerciţiul militar Trident Juncture 2018, despre care secretarul general al alianţei militare vestice, Jens Stoltenberg, a declarat că este o “manifestare masivă” a capabilităţilor, unităţii şi determinării alianţei într-un moment în care Europa este expusă unui pericol tot mai mare.

Exerciţiul Trident, care include şi muniţie reală, se va termina în 7 noiembrie. Trident Juncture implică aproximativ 50.000 de soldaţi, 10.000 de vehicule şi peste 300 de avioane şi nave din cele 29 de ţări aliate NATO, plus partenerii Finlanda şi Suedia. Obiectivul exerciţiului militar Trident, care se desfăşoară pe o suprafaţă ce se întinde din Atlanticul de Nord până la Marea Baltică, este de a oferi un răspuns mai eficient în cazul unui atac asupra membrilor alianţei.

În plus, Marina rusă intenţionează să testeze în această săptămână rachete în apele internaţionale din largul coastei Norvegiei, au declarat oficiali NATO şi norvegieni. Testele Moscovei vor avea loc în perioada 1-3 noiembrie, la vest de localităţile norvegiene de coastă Kristiansund, Molde şi Alesund.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe