Armata venezueleană preia controlul distribuirii alimentelor

Armata venezueleană a preluat controlul asupra producţiei şi distribuirii de alimente, în condiţiile în care ţara alunecă dintr-o criză în alta. Opoziţia a avertizat de pericolul acordării unor puteri mai mari armatei.
Manifestanţii se ciocnesc cu poliţia în timpul unui protest împotriva preşedintelui Nicolas Maduro în Carac, 18 mai 2016.
Manifestanţii se ciocnesc cu poliţia în timpul unui protest împotriva preşedintelui Nicolas Maduro în Carac, 18 mai 2016. (Captură Foto)

Armata venezueleană a început marţi să preia controlul asupra distribuirii de alimente, ca parte a politicii disperate a guvernului de a controla lipsurile cronice de alimente şi produse de bază ce ameninţă cu dezlănţuirea instabilităţii sociale în ţara bogată în petrol.

Preşedintele Nicolas Maduro a emis decretul pentru crearea unui nou Centru de Comandă pentru Aprovizionare pe baza amplelor puteri economice de urgenţă, ocolind Congresul controlat de opoziţie, care urmăreşte demiterea liderului socialist pentru haosul creat în ţară.

Ministrul apărării Vladimir Padrino, care este însărcinat cu administrarea noului centru, a declarat că mişcarea este o problemă de securitate naţională.

Decretul oferă armatei puterea de a forţa companiile private să vândă produse.

“Am preluat controlul la unele porturi şi am început să mergem la silozuri, depozite şi companii publice şi private”, a adăugat Padrino.

Maduro a precizat luni că programul va pune capăt unei practici folosite de oficiali corupţi care deviază livrările de alimente destinate populaţiei şi apoi le vinde pe piaţa neagră.

Nouă din zece venezueleni susţin acum că nu îşi pot cumpăra suficiente alimente întrucât lipsa acestora duc la creşterea preţurilor, conform unui studiu realizat de Universitatea Simon Bolivar. Cetăţeanul venezuelean aşteaptă 35 de ore pe lună, la cozi lungi, pentru a cumpăra alimente subvenţionate.

Venezuela, pe vremuri cea mai bogată ţară din America Latină, posesoare a unor zăcăminte de ţiţei comparabile cu cele ale Arabiei Saudite, se confruntă de peste 8 ani cu o criză economică puternică. Fostul preşedinte marxist Hugo Chavez a înscris societatea venezueleană pe un parcurs socialist "bolivarian", plin de naţionalizări şi măsuri de control guvernamental asupra preţurilor şi economiei în general.

Rezultatul este şocant de asemănător cu cel al altor experimente comuniste din istorie: penurie de bunuri şi alimente de bază, dublate de o economie falimentară, o piaţă neagră înfloritoare, lideri idioţi dar populişti, corupţie din plin. Asemenea României anilor '80, de pe rafturile supermarketurilor venezuelene au dispărut nu numai alimente de bază precum zahărul şi uleiul, carnea şi legumele - ci şi hârtia igienică, medicamentele, pasta de dinţi, săpunul şi multe alte produse de strictă necesitate.

Protestele din ultimele luni - când situaţia a ajuns atât de disperată încât economia este afectată şi de pene de curent - au fost primite cu violenţă de Nicolas Maduro, succesorul lui Chavez, care ar trebui să conducă mica ţară mai departe către "paradisul" comunist. Venezuela este momentan răvăşită de tulburări, alimentele sunt raţionalizate, penuria fiind suficient de adâncă încât se raportează zilnic bătăi la supermarketurile care distribuie alimente, cât şi cazuri frecvente în care oamenii mănâncă animale de stradă.