Armenia: Liderul opoziţiei Paşinian devine candidat oficial la funcţia de premier

Liderul opoziţiei armene Nikol Pashinian
Liderul opoziţiei armene Nikol Pashinian (Getty Images)

Liderul opoziţiei armene Nikol Paşinian a fost desemnat luni, în mod oficial, de alianţa Yelk drept candidat la funcţia de prim ministru al Armeniei, cu o zi înainte ca Parlamentul să voteze şeful guvernului, potrivit Euronews.

Numirea sa are loc după o serie de proteste care au dus la demisia liderului Serj Sargsyan. Partidul Republican de guvernământ al lui Sargsyan a afirmat că nu va sta în calea lui Paşinian când se va întruni Parlamentul.

Paşinian, în vârstă de 42 de ani, a declarat duminică unei mulţimi de zeci de mii de susţinători că este pregătit să preia funcţia de premier. Politicianul a obţinut sprijinul tuturor facţiunilor din opoziţia politică.

El a declarat pentru Euronews că poporul armean a susţinut ideea opoziţiei că “sunt necesare schimbări şi este nevoie de un nou guvern”.

În plus, Paşinian a cerut susţinătorilor să iasă din nou pe străzile Erevanului luni seară.

Protestele care au durat peste 10 zile l-au forţat pe Sargsyan să demisioneze săptămâna trecută, la doar câteva zile după ce politicianul de 63 de ani - ce a deţinut funcţia de preşedinte un deceniu - a fost votat de Parlament în funcţia de premier.

Manifestanţii l-au învinuit pe fostul preşedinte şi guvernul său că nu au îmbunătăţit economia, nu au redus sărăcia şi nu au combătut corupţia în fosta republică sovietică.

Uniunea Europeană a oferit Armeniei sprijin în eforturile acesteia de a construi o “societate prosperă şi democratică”, cerând tuturor părţilor să recurgă la cumpătare şi responsabilitate.