Armistiţiul a fost încălcat: Violenţele din Fâşia Gaza sunt pe punctul de a erupe din nou

Preşedintele Hamas Khaled Meshaal, 28 ianuarie 2013 în Iordania
Preşedintele Hamas Khaled Meshaal, 28 ianuarie 2013 în Iordania (KHALIL MAZRAAWI / AFP / Getty Images)

Trei rachete lansate din Gaza au lovit Israelul, marţi, şi premierul israelian, Benjamin, Netanyahu a ordonat armatei israeliene să reînceapă atacurile împotriva grupării Hamas, cu numai câteva ore înainte de expirarea armistiţiului dintre cele două părţi, potrivit Reuters.

Salvele de rachete au fost lansate în timp ce diplomaţii egipteni purtau negocieri separate cu delegaţia isralienă şi palestiniană din Cairo, încercând să ajungă la un acord de pace pe termen lung.

Rachetele au aterizat într-o zonă neocupată din apropierea oraşului Beersheba şi nu au existat victime.

„Acest atac cu rachete a fost o încălcare gravă şi directă a armistiţiului”, a declarat Mark Regev, un purtător de cuvânt al lui Netanyahu.

Deocamdată nicio grupare nu şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul cu rachetă, iar represaliile israeliene par iminente.

„Drept răspuns la încălcarea armistiţiului de către Hamas, premierul şi ministrul apărării au ordonat Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) să atace încă o dată poziţiile teroriste din Fâşia Gaza”, a declarat un oficial guvernamental, sub protecţia anonimatului.

Mai devreme în cursul zilei de marţi, şeful delegaţiei palestiniene, care participă la negocierile de pace indirecte cu Israelul de la Cairo, a avertizat că, în cazul în care negocierile de pace nu vor progresa spre un armistiţiu pe termen lung până la termenul limită de la miezul nopţii, violenţele din Gaza ar putea izbucni din nou.

După semnarea în ultimul minut, luni, a unui acord de prelungire cu 24 de ore a armistiţiului, până marţi la ora 21.00 GMT, oficialul mişcării palestiniene Fatah, Azzam al-Ahmad, a anunţat că „nu au existat progrese asupra vreunui punct” din agenda negocierilor menite să rezolve conflictul din Gaza.

„Sperăm că fiecare minut al următoarelor 24 de ore va fi folosit pentru a se ajunge la un acord, şi dacă nu (vom reuşi), cercul violenţei va continua", a declarat Ahmad.

Liderul palestinian a acuzat Israelul că „manevrează şi pândeşte”, în timp ce problemele cheie continuă să blocheze acordul pe termen lung dintre Israel şi Hamas. Acordul ar permite sosirea ajutoarelor pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, care este răvăşită după cinci săptămâni de confruntări armate.

Oficialul guvernului israelian a anunţat că delegaţia israeliană se află încă la Cairo din cauza detaliilor posibilului acord, chiar dacă părţile nu au convenit nici măcar asupra unui cadru preliminar.

„Delegaţia israeliană a fost instruită să insiste asupra condiţiilor de securitate. În momentul în care există un acord, cabinetul va fi chemat pentru discuţii”, a declarat oficialul.

Un oficial al Hamas, Moussa Abu Marzouk, a insistat că grupul său „nu va renunţa la nicio” solicitare pentru încheierea unui acord.

Oficialii palestinieni din Gaza au anunţat că punctele principale ale acordului sunt cererile Hamas privind construcţia unui port şi a unui aeroport, pe care Israelul vrea să le discute numai într-o fază ulterioară a negocierilor.

Israelul, care a lansat o ofensivă militară pe 8 iulie încercând să oprească atacurile cu rachete ale Hamas, s-a arătat dezinteresat să facă concesii şi a cerut dezarmarea grupului militant din enclava cu 1,8 milioane de locuitori.

Hamas a anunţat că renunţarea la arme nu este o opţiune.

Israel ameninţă cu un răspuns puternic

Hamas a insistat ca Israelul să elibereze prizonierii palestinieni, în timp ce Israelul vrea ca Hamas să predea corpurile a doi soldaţi ucişi în timpul conflictelor.

Într-unul din marile progrese ale negocierilor, Israelul a semnat un acord pentru deschiderea trecătorilor spre Gaza, care ar uşura blocada impusă teritoriului de coastă şi ar permite tranzitul bunurilor, şi extinderea limitelor maritime impuse în Marea Mediterană.

Israel a arătat clar chiar înainte ca armistiţiul să expire că se va abţine de la declanşarea conflictului atâta timp cât palestinienii vor face la fel.

Totuşi, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat, duminică, în timpul unei vizite la un port cu ministrul israelian al Apărării, că „armata israeliană este pregătită de acţiuni foarte agresive dacă focul se reia” împotriva Israelului.

Israelul şi Hamas nu s-au întâlnit faţă în faţă în Cairo, unde discuţiile sunt desfăşurate într-un sediu al agenţiei de informaţii egiptene. Delegaţia egipteană este nevoită să circule între cele două delegaţii care se află în camere separate. Israelul consideră Hamas, care militează pentru distrugerea Israelului, drept un grup terorist.

Oficialii israelieni şi cei palestinieni au confirmat că au convenit să extindă armistiţiul pentru a negocia în continuare.

Ministerul palestinian al Sănătăţii a estimat că 2.016 palestinieni şi-au pierdut viaţa până acum, iar majoritatea erau civili din teritoriul de coastă. Din partea israeliană, 64 de soldaţi şi trei civili au fost ucişi până acum. Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat că 425.000 de persoane din Gaza şi-au părăsit locuinţele în urma conflictelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe