Arta Adevărului, Compasiunii şi Toleranţei, pe simeze la Galaţi

”După paradă” – tablou din Expoziţia Internaţională de Artă ”Adevăr – Compasiune – Toleranţă ”, (Xiqiang Dong)
”După paradă” – tablou din Expoziţia Internaţională de Artă ”Adevăr – Compasiune – Toleranţă ”, (Xiqiang Dong) (Falunart.org)

Expoziţia internaţională de artă „Adevăr-Compasiune-Toleranţă”, ce reuneşte un număr de doisprezece artişti străini consacraţi, cei mai mulţi de origine chineză, va putea fi admirată de publicul din Galaţi în perioada 18 - 30 mai la Galeria de artă „Nicolae Mantu” a Uniunii Artiştilor Plastici Galaţi, din str. Domnească nr. 22, potrivit Asociaţiei Falun Dafa România, organizatorul evenimentului.

Ideea acestui proiect expoziţional internaţional s-a născut din aspiraţia de a aduce la viaţă o artă înaltă care să tindă spre puritate şi perfecţiune, şi a cărei valoare să poată integra toate palierele conştiinţei umane. Lucrările au început să fie prezentate publicului din întreaga lume în săli de expoziţie prestigioase încă din anul 2004. După un turneu de mare succes în peste 200 de oraşe din 50 de ţări, un prim set de picturi a fost prezentat pentru prima oară publicului din România în anul 2009, la Bucureşti. Între timp expoziţia s-a îmbogăţit cu lucrări noi şi şi-a continuat itinerariul internaţional dar şi naţional prin oraşe precum Timişoara, Iaşi, Suceava, Botoşani, Lugoj, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Constanţa, Mangalia, Buşteni, Oradea, Târgu Mureş etc.

Profesorul Kunlun Zhang, iniţiatorul şi coordonatorul expoziţiei internaţionale „Adevăr-Compasiune-Toleranţă”, este unul dintre cei mai cultivaţi artişti plastici ai Chinei contemporane, specializat în sculptură, pictură în ulei şi pictură chinezească. Zhang este fondatorul Departamentului de Sculptură al Universităţii de Arte din Shandong. Ulterior a devenit directorul executiv al Institutului de Cercetare în Sculptură. Profesorul Zhang a primit numeroase premii în domeniul artelor, iar multe dintre sculpturile sale sunt expuse în China, SUA, şi Canada.

Experienţele de viaţă ale lui Kunlun Zhang i-au influenţat în mod hotărâtor opera. Artistul a îndurat suferinţe teribile în China anilor 2000-2001. Fiind practicant Falun Dafa, Zhang a fost arestat de Securitate, ameninţat cu moartea şi bătut cu cruzime la secţia de poliţie. Fiindcă nu a cedat presiunii, profesorul a fost trimis pentru a fi „transformat” şi „reeducat” prin tortură în centre de detenţie şi de îndoctrinare forţată. Revoltat împotriva cruzimilor, artistul a intrat în greva foamei şi, din această cauză, a fost etichetat ca „bolnav psihic” şi trimis la un spital psihiatric pentru continuarea torturii. Pentru a-i face suferinţele profitabile, Zhang a fost trimis în lagărul de muncă forţată Wangchun.

Din fericire, Amnesty Internaţional şi guvernul canadian au exercitat presiuni pentru eliberarea lui Kunlun Zhang, care a reuşit să părăsească sistemul concentraţionar şi China comunistă în ianuarie 2001, şi să îşi continue arta. După această experienţă tragică s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, unde a reuşit să inspire o comunicare activă între câţiva pictori, dintre care unii nu se cunoşteau între ei. După trei ani de schimb de experienţă şi viziuni, a apărut ideea organizării unei expoziţii comune. Principala formă de exprimare artistică abordată în această expoziţie este pictura realistă în ulei, aleasă pentru potenţialul său narativ, accesibilitate şi, cel mai important, puritatea simplistă.

În China, de mai multe milenii s-a transmis, fie în budism, fie în taoism, tradiţia cultivării şi practicii. În prezent, în spaţiul chinezesc, cea mai mare şcoală de cultivare poartă numele Falun Dafa. Aceasta presupune cultivarea fizică prin exerciţii line, meditative, precum şi cultivarea morală şi spirituală prin asimilarea, în viaţa cotidiană, la trei principii universale: Adevăr, Compasiune şi Toleranţă.

În 1999, când aproape 100 de milioane de oameni o practicau, această cale de cultivare a fost interzisă în China. Cultivând Adevărul, aceşti oameni nu au răspândit propaganda comunistă. Cultivându-şi Compasiunea, ei au refuzat turnătoria şi politica luptei cerute de Partidul Comunist Chinez (PCC). Cultivând Toleranţa („Ren”, care semnifică şi stăpânire de sine), ei nu s-au lăsat intimidaţi sau şantajaţi de Partid.

Aceste principii ale cultivării spirituale a Falun Dafa, au putut fi transpuse în artă, oferind procesului creator o direcţie ascendentă în ansamblul său. Artiştii care iau parte la acest proiect au decis să exploreze sensurile vieţii, astfel că lucrările lor aduc un omagiu divinului şi răspund întrebărilor despre bine şi rău. Tema şi concepţia din spatele realizării compoziţiilor dobândesc puritate, profunzime spirituală şi o pluralitate a semnificaţiilor. Tehnica ţinteşte către perfecţiune şi rafinament, iar armonia şi echilibrul, de la culoare la volum şi perspectivă, trebuie să străbată întreaga concepţie artistică. În plus, opera de artă trebuie să creeze o impresie puternică şi benefică asupra privitorului, ajungând astfel la conştiinţa sa, spre a-i comunica valorile universale pe care le integrează.

Pentru a atinge nivelul ridicat al artei propuse de Kunlun Zhang, artistul însuşi trebuie să se cultive pe sine până la acel nivel. Aceasta pentru că el îşi lasă amprenta asupra operei încă de la prima linie trasată: „«Când trasezi o linie, toate informaţiile legate de tine, cum ar fi calitatea ta, moralitatea, experienţa de viaţă, chiar şi starea ta de sănătate sunt adăugate în acea linie», explică fostul profesor de artă. «Este reflexia naturii tale interioare. Astfel, un artist trebuie să fie o persoană nobilă şi morală, precum şi o persoană profundă»”.

Privind în ansamblu expoziţia „Adevăr-Compasiune-Toleranţă” putem concluziona că autorii lucrărilor (Kathleen Gillis, dr. Kunlun Zhang, Xiaoping Chen, dr. Xiqiang Dong, Cuiying Zhang, Amy Lee, Tingyin Shi, Yuan Li, Daci Shen, Weixing Wang etc.) pictează pentru o demnitate umană fundamentală, pentru drepturile omului care transcend cultura, inspirându-se şi descriind poveşti reale desfăşurate la extreme. Ei spun povestea Falun Gong, prezentând contrastul dintre serenitatea acestei practici, şi persecuţia şi tortura îndurate de mulţi practicanţi Falun Gong, aflaţi la mâna regimului comunist din China.

Artiştii speră că, prin expunerea acestor imagini în faţa comunităţii internaţionale, vor putea opri persecuţia şi salva vieţi nevinovate. Fiecare tablou reprezintă o poveste adevărată, mesajul final fiind unul de speranţă şi triumf.

Mai multe informaţii despre expoziţia „Adevăr-Compasiune-Toleranţă” şi imagini ale lucrărilor puteţi gasi pe website-ul oficial sau pe paginile de facebook The Art of Zhen Shan Ren şi https://www.facebook.com/events/1609103242691983/.

Epoch Times România este partener media al evenimentului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.