Artroza: Este necesară scăderea în greutate, pentru a suferi mai puţin

(photos.com)

Excesul de grăsime are un efect biologic asupra articulaţiilor, explică profesorul reumatolog Richard Treves, într-un articol de specialitate publicat în Le Figaro.

De ce devii obez? Sunt posibile numeroase explicaţii: probleme în comportamentul alimentar, supraconsumul, malnutriţia, sedentarismul, climatizarea artificială şi supraîncălzirea. La aceasta se adaugă efectul anumitor medicamente, între care anxioliticele şi antidepresivele. Tulburările hormonale, de exemplu cele tiroidene sau suprarenale, se află adesea la originea obezităţii. Nu în ultimul rând, factorii ereditari nu sunt de neglijat, deoarece există efectiv familii de obezi.

Se calculează obezitatea prin Indicele de Masă Corporală (IMC), un indicator statistic al masei unei persoane raportată la înălţimea persoanei respective: un IMC situat între 25 şi 30 este specific supraponderalilor, iar peste 30 este vorba de obezitate.

Obezitatea este o boală generală care expune organismul uman unor riscuri grave ale hipertensiunii, diabetului şi bolilor cardiovasculare. Se ştie, de asemenea, că o persoană supraponderală se confruntă cu un articulatii, grasime, reumatolog, risc de 4-5 ori mai mare de a dezvolta artroză, printr-un efect mecanic, dar şi pentru că excesul de grăsime exercită un efect biologic asupra articulaţiilor.

Gonartroza sau artroza genunchiului este cel mai des legată de obezitate, la fel ca şi durerea lombară. Persoanele grase suferă mai mult de probleme la articulaţiile portante, din raţiuni de stres mecanic, chiar dacă acest lucru este mai puţin flagrant pentru artroza de şold.

Însă, cel mai evident de obezitate este legată artroza digitală. Cu toate acestea, la nivelul degetelor cauza o constituie nu doar excesul de greutate, ci acumularea în ţesuturile grase a unei substanţe - citokina - care, prin deplasare, se instalează în articulaţii. Drept rezultat, ţesutul adipos este un rezervor de substanţe generatoare de artroză. Prin urmare, tocmai la acest nivel trebuie să se acţioneze, subliniază medicul reumatolog.

Diagnosticul de artroză la un pacient obez se bazează pe localizarea bolii. Unele localizări sunt rare, cum ar fi cele la umăr, la încheietură sau la gleznă. Altele sunt 'zgomotoase', cum sunt cele de la degete sau genunchi, iar altele insidioase, cum sunt cele de la cot sau şold.

Modul în care se manifestă durerile este de asemenea important: dacă sunt frecvente ele sunt considerate mecanice, prin raport la mişcări, la schimbările de poziţie, cu sau fără umflarea genunchilor, degetelor, uneori cu deformări, tot la genunchi sau degete. Fără a uita de artroza coloanei vertebrale, cu dureri şi o limitare a mişcărilor, care agravează şi mai mult handicapul legat de obezitate.

Nu există un tratament specific artrozei. Totul se bazează pe antalgice, antiinflamatoare şi infiltrări de cortizon sau de acid hialuronic, rezervate mai ales genunchilor sau şoldurilor. De asemenea, în unele cazuri este suficientă injectarea unui simplu gel lubrifiant, fiind vorba de aşa zisa 'viscosuplimentare'.

Însă, nu se ştie exact în ce măsură sunt eficiente tehnicile manuale (osteopatia şi masajele), ultrasunetele şi infraroşiile, fără a omite procedurile termale.

Nu în ultimul rând, bolnavilor de artroză li se recomandă folosirea unui baston, pentru a-i ajuta la mers, a ortezelor sau atelelor pentru stabilizarea articulaţiilor dureroase. Şi, în ultimă instanţă, rămâne soluţia chirurgicală, care, datorită protezelor, devenite banale, în special în cazul artrozei de şold şi genunchi, poate schimba în mod spectaculos calitatea vieţii pentru pacienţii bolnavi de artroză.

În toate cazurile şi cu atât mai mult dacă este vorba despre obezitate, în mod principial prin respectarea scrupuloasă a regulilor de igienă şi de comportament se poate spera la reducerea riscului de artroză. Slăbitul, exerciţiile fizice trebuie să fie obiective cotidiene.

Reducerea greutăţii corporale cu 10% ameliorează funcţionarea articulaţiilor cu mai mult de un sfert din forţa acesteia. Se ştie, de asemenea, că pierderea în greutate reduce durerea şi poate întârzia sau evita operaţia chirurgicală: să slăbeşti 5 kilograme reduce cu 25% probabilitatea recurgerii la chirurgie. Totuşi, cu condiţia să slăbeşti încet, urmând un regim sub supraveghere medicală, iar în cazul persoanelor foarte obeze prin recurgerea la chirurgie bariatrică, care ar provoca pierderea a 30-40% din greutate pentru cei ce depăşesc 120-130 de kg. Însă, este necesar ca la ieşirea din blocul operator să nu fie reluate proastele obiceiuri.

În concluzie, fie pentru combaterea artrozei sau a altor riscuri ale acestei boli, de multe ori şi mai grave, obezitatea trebuie combătută şi este important să-ţi asculţi corpul şi să-i oferi mijloace de a se exprima şi altfel decât prin durere, handicap sau stare proastă, conchide medicul francez pentru Le Figaro.