Aspiraţii pesediste: Cei care nu se prezintă la audierile comisiilor să îşi piardă funcţia, sau amendă

PSD vrea puteri sporite pentru comisiile parlamentare de anchetă. E discrepanţă între ceea ce poate face o anchetă parlamentară în România şi ce poate face în SUA, în Franţa, în Belgia, a atras atenţia şefa Comisiei privind alegerile prezidenţiale din 2009.
Deputat PSD Oana Florea
Deputat PSD Oana Florea (Camera Deputaţilor)

În mod clar, se impun o serie de modificări legislative care să vizeze sporirea atribuţiilor comisiilor parlamentare de anchetă, a declarat, joi, pesedista Oana Florea, şefa celebrei Comisii privind alegerile prezidenţiale din 2009, la audierile căreia procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat în repetate rânduri să participe.

"Comisia parlamentară de anchetă a avut drept consecinţă trei decizii ale Curţii Constituţionale foarte importante, prin care s-a statuat principiul colaborării loiale între instituţii, că pot coexista cele două anchete - judiciară şi parlamentară şi obligativitatea participării invitaţilor la lucrările comisiei. Pe lângă raportul final cu privire la obiectivele care ne-au fost date prin Hotărârea Parlamentului, astăzi am hotărât că ceea ce CCR a statuat prin cele trei decizii să fie cuprinse într-o legislaţie ulterioară referitoare la activitatea comisiilor de anchetă parlamentară. Din experienţa de până acum am văzut ceea ce funcţionează şi ce nu funcţionează şi am convenit că nu avem pârghiile legale necesare pentru a ne atinge cu adevărat obiectivul pentru care am fost înfiinţaţi", a precizat Oana Florea, citată de Agerpres.

Potrivit deputatei PSD, modificările legislative vor viza Regulamentul de funcţionare a comisiilor de anchetă.

"Aspectele de fond le ştim, aspectele de formă le vom stabili ulterior. Vedem de ceea ce ne-am împiedicat, ca alte comisii să nu se mai întâlnească cu aşa ceva - măsuri pe care le vom lua astfel că aceia care au obligativitatea să se prezinte să aibă nişte repercusiuni, fie să îşi piardă funcţia, fie să primească amendă. Vom vedea cum funcţionează şi în alte ţări. Important este că la acest moment nu avem pârghiile necesare, nu putem obliga oamenii să vină", a explicat Oana Florea.

Pesedista a subliniat că, în actualul context, se impune sporirea atribuţiilor comisiilor parlamentare de anchetă.

"Dacă avem documente, indicii sau probe depuse la comisia noastră cu privire la scrutin şi la desfăşurarea votului în 2009, date cu privire la ceea ce s-a întâmplat în sufrageria domnului Oprea nu avem. Trebuie să se instituie un mecanism pentru că, dacă nu putem să ne facem treaba şi suntem împiedicaţi, mai bine nu mai facem comisie de anchetă. Deci, trebuie să ştim: putem să ne facem treaba sau nu? Şi dacă da, care sunt modalităţile prin care poţi să obţii nişte informaţii ca să poţi să tragi nişte concluzii. În mod clar se impun nişte modificări legislative de sporire a atribuţiilor comisiilor de anchetă", a opinat Oana Florea. Raportul Comisiei privind alegerile prezidenţiale din 2009 va include şi cele trei decizii ale Curţii Constituţionale referitoare la anchetele parlamentare, pentru a face propuneri ulterioare de modificare a legislaţiei.

Întrebată dacă aceste modificări vor deschide şi posibilitatea comisiei de a efectua percheziţii, şefa Comisiei privind alegerile prezidenţiale din 2009 a replicat:

"Nu m-am dus cu gândul la faptul că noi trebuie să facem percheziţii. Făceam practic o analiză de drept comparat şi la asta lucrez acum, să văd cum funcţionează în ţări cu democraţie consolidată, democraţie mai veche decât a noastră şi am apreciat că în acele ţări comisiile de anchetă parlamentară au puteri sporite. Nu m-am gândit neapărat ca noi să ajungem la acel nivel, dar oricum este clar că e discrepanţă între ceea ce poate face o anchetă parlamentară în România şi ce poate face în SUA, în Franţa, în Belgia. Vedeţi foarte clar acum. Am invitat şi ce am obţinut? Nimic! Vreo informaţie la momentul ăsta? Nu!".

Reamintim că celebra comisie vizând alegerile din 2009 a fost înfiinţată la dorinţa lui Dragnea şi Tăriceanu, după ce, cu o zi înainte să fie pus sub acuzare într-un nou dosar instrumentat de DNA, jurnalistul Dan Andronic a susţinut că în seara alegerilor din 2009, Kovesi era acasă la generalul Oprea, alături de Onţanu, George Maior şi Florian Coldea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne