Assad susţine că Al-Qaeda are o forţă aeriană: pe cea israeliană

Imagine de arhivă a preşedintelui sirian Bashar al-Assad
Imagine de arhivă a preşedintelui sirian Bashar al-Assad (Hassan Ammar / AFP / Getty Images)

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a acuzat duminică forţele de apărare israeliene de conspirare cu grupul terorist Al-Qaeda.

“Este foarte clar. Deoarece oricând facem anumite progrese într-un anumit loc, ele [forţele aeriene israeliene] atacă pentru a ne submina armata. Este foarte clar acest lucru”, a spus Assad pentru publicaţia americană Foreign Affairs.

“Din acest motiv unii glumesc în Siria: Cum poţi spune că Al-Qaeda nu are o forţă aeriană? Ei dispun de forţa aeriană israeliană”, a adăugat el.

“Am făcut unele progrese în ultimii doi ani”, a spus Assad, făcând referire la războiul civil care încă are loc în ţara sa.

“Dar dacă mă întrebaţi ‘Lucrurile merg înspre bine?’, eu v-aş spune că fiecare război este nociv deoarece întotdeauna ai de pierdut, întotdeauna ai parte de distrugeri într-un război. Principala întrebare este ce anume am câştigat din acest război? Ce am câştigat din acest război este faptul că poporul sirian a respins terorismul, că poporul sirian îşi susţine guvernul mai mult, că poporul sirian îşi susţine armata mai mult”, a continuat Assad, folosind cuvântul “terorişti” pentru a descrie rebelii care încearcă să îl alunge de la conducerea ţării.

Comentariile lui Assad au loc la câteva zile după ce o lovitură aeriană israeliană în Siria a dus la moartea unui general iranian precum şi a şase membri ai grupării Hezbollah, incluzându-l pe Jihad Mughniyeh, şeful operaţiunilor Hezbollah din Înălţimile Golan.

După lovitura aeriană, gruparea Hezbollah, cu sediul în Liban, a ameninţat Israelul că va răspunde atacului dar într-o măsură mai mică.

“Atacul asupra celor şase membri Hezbollah va fi răsplătit cu un răspuns dureros şi neaşteptat, dar se poate presupune că va fi un răspuns controlat pentru a nu se declanşa un război deplin”, au declarat unele surse ale Hezbollah, citate în ziarul libanez afiliat grupului As-Safir.

Nu este pentru prima dată când Assad a acuzat Israelul de colaborare cu rebelii. Anul trecut, consilierul politic şi media al preşedintelui sirian a susţinut că Israelul trimite luptători pentru a ajuta rebelii să îl alunge pe Assad.

Însuşi Assad a declarat unui ziar argentinian, cu câteva luni în urmă, că Israelul ajută rebelii să lupte împotriva regimului său.

“Israelul susţine în mod direct grupurile teroriste în două moduri”, a declarat Assad. “În primul rând regimul israelian le oferă suport logistic, şi în al doilea rând le spune ce locuri să atace şi cum să le atace.”

Opoziţia siriană, totuşi, a susţinut că Israelul colaborează cu Iranul şi Hezbollah pentru a-l menţine pe Assad la putere.

Liderii israelieni au spus clar de câteva ori că Israelul nu e implicat şi nici nu susţine vreo tabără în războiul civil sirian, dar că va acţiona pentru a se apăra dacă este nevoie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.