Assange revine pe Internet după o interdicţie de 7 luni

Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks.
Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks. (Getty Images)

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, care locuieşte în ambasada ecuadoriană din Londra de şase ani, şi-a recuperat parţial accesul la Internet după şapte luni de izolare.

În luna martie, guvernul Ecuadorului a suspendat accesul lui Julian Assange la Internet şi telefon, după ce acesta a încălcat un acord potrivit căruia nu ar fi trebuit să posteze “mesaje care ar putea interfera cu alte state”. Doar avocaţii săi au putut să îl viziteze în timpul acestei perioade.

Totuşi, duminică, WikiLeaks a anunţat că a suspendat “regimul de izolare”, după discuţiile de vineri dintre oficiali ONU şi preşedintele ecuadorian Lenin Moreno, potrivit Express.co.uk.

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, şi Raportorul Special al ONU pentru Libertatea de Exprimare, David Kaye, s-au întâlnit cu Lenin Moreno şi au convenit să anuleze parţial interdicţia asupra comunicaţiilor lui Assange.

Kristin Hrafnsson, redactor şef al WikiLeaks, a afirmat: “Este pozitiv faptul că, prin intervenţia ONU, Ecuadorul a suspendat parţial izolarea lui Assange, deşi este îngrijorător faptul că libertatea de exprimare a opiniilor sale este în continuare limitată.

“ONU l-a declarat deja pe Assange drept o victimă a detenţiei arbitrare. Această situaţie inacceptabilă trebuie să înceteze. Guvernul britanic trebuie să respecte decizia ONU şi să garanteze că [Assange] poate pleca din ambasadă fără ameninţarea extrădării în SUA”.

Assange nu a ieşit din ambasada ecuadoriană de 6 ani, după ce a pierdut o bătălie legală împotriva extrădării sale în Suedia pentru acuzaţii de viol şi atac sexual.

El se teme de o eventuală extrădare în SUA, unde ar putea fi interogat în legătură cu divulgarea de informaţii sensibile prin intermediul WikiLeaks şi ar putea fi judecat pentru trădare sau spionaj.

Programatorul născut în Australia a creat WikiLeaks în 2006, dar a ajuns în atenţia internaţională în 2010 când site-ul său a publicat o serie de documente militare şi diplomatice secrete divulgate de Chelsea Manning.

În acelaşi an, Suedia a emis un mandat de arestare pe numele lui Assange pentru viol şi atac sexual, acuzaţii pe care le-a negat vehement. În 2017, procurorii suedezi au renunţat la investigarea preliminară a acuzaţiilor.

Assange a fost arestat de poliţia britanică în decembrie 2010, însă a fost eliberat pe cauţiune.

Apoi, Assange a primit azil politic din partea guvernului ecuadorian şi a rămas în ambasada Ecuadorului din Londra începând cu 2012.

Assange se teme că guvernul britanic îl va preda americanilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe