Assange va fi evacuat din ambasada Ecuadorului, susţine un candidat prezidenţial ecuadorian

S-ar putea ca fondatorului WikiLeaks, Julian assange, să i se ceară în curând să părăsească Ambasada Ecuadorului din Londra.
Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange.
Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange. (Captură Foto)

Guillermo Lasso, care va participa în alegerile prezidenţiale de săptămâna viitoare din partea alianţei de dreaptă Creo-Suma, a promis că îi va cere “cordial” lui Assange să plece, dacă va câştiga alegerile.

Fondatorul WikiLeaks, care a publicat numeroase cablograme ale Departamentului de Stat al SUA, ilustrând deseori corupţia din Washington, este căutat de poliţia suedeză fiind învinuit de viol, presupus a fi comis în 2010 când Assange se afla la o conferinţă în Stockholm.

Pentru a scăpa de extrădarea din Marea Britanie, Julian Assange s-a refugiat din 2012 la Ambasada Ecuadorului din Londra, care se află de atunci sub supravegherea strictă a serviciului secret britanic.

Procesul din Suedia este considerat de mulţi o înscenare, Julian Asange declarând că se teme de o eventuală extrădare în SUA. Washingtonul doreşte anchetarea lui Assange pentru publicarea de documente secrete în legătură cu cazurile Chelsea Manning şi Edward Snowden.

“Poporul ecuadorian a plătit un preţ pe care nu ar fi trebuit să îl suporte”, a declarat Lasso în timpul unui interviu cu ziarul The Guardian. “Îi voi cere cordial dnului Assange să plece într-un interval de 30 de zile de la obţinerea unui mandat”.

Lasso se află în continuare cu 7% în urma candidatului Lenin Moreno, din partidul de guvernământ, conform sondajelor recente. Dar el câştigă voturi, iar rezultatele alegerilor nu sunt clar în acest moment.

Mai rău pentru celebrul avertizor şi fondator al Wikileaks, chiar actualul ministrul ecuadorian de externe a pus sub semnul întrebării azilul continuu care îi este acordat lui Assange, descriind întreaga situaţie ca pe “ceva dintr-un roman de John le Carre”.

“Personalul nostru a trecut prin multe. Există un preţ uman”, a declarat ministrul de externe Guillaume Long. “Aceasta este probabil cea mai supravegheată ambasadă de pe planetă”.

Long a descris situaţia în care se află Assange ca fiind “dificilă”.

“În termeni ai confortului fizic am făcut totul posibil. Dar nu există niciun fel de acces la spaţiul exterior. Nu există nicio curte interioară sau grădină, aşadar el a petrecut cea mai mare parte a ultimilor patru ani şi jumătate la primul etaj al unei clădiri din Londra, unde nu există lumină prea multă, în special iarna”, a declarat Long.

Assange locuieşte într-unul dintre cele patru birouri ale ambasadei. Se crede că are o relaţie în cea mare parte prietenoasă cu personalul de acolo, deşi ocazional există unele dispute – precum atunci când i s-a tăiat accesul la Internet în timpul alegerilor prezidenţiale din SUA din 2016, deoarece Assange publica emailuri din camera sa şi aparent implica Ecuadorul într-o activitate ce interfera masiv cu politica americană.

Fondatorul WikiLeaks a sugerat deja că s-ar putea să părăsească ambasada ecuadoriană. El a promis că va părăsi locaţia dacă fostul preşedinte Barack Obama o graţiază pe avertizoarea de integritate Chelsea Manning, dar când s-a întâmplat acel lucru, Assange a fost evaziv în legătură cu vechea sa promisiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe