Atac sinucigaş ia viaţa a cel puţin 50 de afgani la un meci de volei

(Captură Foto)

Aproximativ 50 de oameni au fost ucişi şi alţii 60 răniţi când a explodat o bombă duminică într-o mulţime de oameni care se uitau la un meci de volei în estul Afganistanului.

“Sinucigaşul cu bombă se afla pe o motocicletă şi şi-a detonat singur bomba în timpul unui meci de volei”, a declarat Attaullah Fazli, viceguvernatorul provinciei Paktika. “O mulţime de oameni, incluzând oficiali provinciali şi şeful poliţiei, se aflau acolo. Aproximativ 50 de oameni au fost ucişi şi alţii 60 răniţi, unii dintre ei grav.”

Atacul, unul dintre cele mai sângeroase asupra civililor în anii recenţi, a avut loc în districtul Yahya Khail din Paktika, o provincie la graniţa cu Pakistanul.

Noul preşedinte pakistanez Ashraf Ghani, care a ajuns la putere în luna septembrie, a condamnat puternic atacul.

În ce priveşte acest incident, nu a existat un răspuns imediat din partea rebelilor talibani, care sunt responsabili pentru multe dintre atacurile de pe cuprinsul Afganistanului. Paktika este principalul bastion al reţelei Haqqani, o ramură a rebelilor talibani afgani care refuză pentru moment să negocieze pacea cu guvernul.

Paktika a mai fost lovită de o explozie masivă în luna iulie, când un sinucigaş ce conducea un camion plin cu explozibili a ucis cel puţin 41 de oameni într-o piaţă aglomerată din districtul Urgun.

Atentatul intervine în condiţiile în care principalul sprijin militar al Kabulului, forţa NATO condusă de SUA, se pregăteşte să îşi retragă până la sfârşitul anului majoritatea efectivelor din ţară, urmând ca acestea să fie înlocuite cu aproximativ 12.500 de soldaţi.

De asemenea, există tot mai multe temeri că Afganistanul ar putea aluneca într-un ciclu de violenţă pe măsura reducerii prezenţei militare americane şi în condiţiile în care talibanii au lansat o serie de ofensive recente care au testat sever soldaţii şi poliţiştii afgani, şi au produs mari pagube în rândul lor pe câmpul de luptă.

Noua misiune NATO – numită Resolute Support – se va concentra pe susţinerea forţelor afgane, în paralel cu operaţiuni americane antiterorism. De asemenea, conform noii misiuni, avioanele americane vor putea oferi suport aerian pentru misiunile de luptă afgane.

Schimbările aduse de această nouă misiune se datorează parţial rapidei avansări a militanţilor jihadişti ai Statului Islamic în Irak, administraţia Obama fiind puternic criticată că şi-a retras trupele de acolo fără să lase în urmă o armata irakiană complet pregătită.