Atac terorist în Berlin: un camion intră într-un Târg de Crăciun. Zeci de răniţi şi morţi

Poliţia din Berlin a declarat că şoferul unui camion a intrat în mod intenţionat într-un Târg de Crăciun. Cel puţin 12 persoane au fost ucise în ceea ce autorităţile au declarat că ar putea fi un atac terorist.
Scena unui posibil atac terorist la un târg de Crăciun din Berlin, 19 decembrie 2016.
Scena unui posibil atac terorist la un târg de Crăciun din Berlin, 19 decembrie 2016. (Sean Gallup/Getty Images)

UPDATE: Poliţia berlineză a recunoscut marţi că s-ar putea ca persoana care a comis atacul de luni nu a fost arestată şi a avertizat publicul să rămână atent.

“Din câte ştiu, de fapt nu este sigur dacă [persoana arestată] a fost cu adevărat şoferul”, a susţinut astăzi şeful poliţiei din Berlin, Klaus Kandt, la o conferinţă de presă.

Această recunoaştere înseamnă că s-ar putea ca atacatorul să fie în continuare în libertate şi înarmat.

* * *

Investigatorii din Berlin presupun că un camion care a intrat într-o mulţime de oameni prezentă la un Târg de Crăciun din capitala germană, a fost direcţionat în mod intenţionat în mulţime. Autorităţile au anunţat marţi dimineaţa că incidentul este probabil un atac terorist.

Camionul a intrat într-un târg aglomerat de Crăciun în centrul Berlinului, luni noaptea, ucigând cel puţin 12 persoane şi rănind alte 48.

Şoferul a fost arestat în apropierea scenei atacului, în timp ce un pasager a fost găsit mort în camion. Pasagerul mort a fost identificat de poliţie ca un cetăţean polonez, dar autorităţile nu au comentat oficial asupra naţionalităţii şoferului suspect.

Surse ale securităţii au declarat agenţiei de ştiri germane DPA că bărbatul reţinut probabil a venit în Germania ca refugiat în luna februarie şi provine din Afganistan sau Pakistan.

Poliţia este aşteptată să desfăşoare o conferinţă de presă în cursul acestei zile.

Într-un mesaj postat pe Twitter marţi dimineaţa, poliţia berlineză a scris: “Sunt luate toate măsurile posibile cu privire la un potenţial atac terorist la Breitscheidplatz”.

Autorităţile germane au ezitat să numească incidentul cu camionul ca fiind un atac, dar ministrul de Interne Thomas de Maiziere a declarat că primele indicii arată exact înspre acel lucru.

“Nu vreau să folosesc cuvântul atac pe moment, deşi multe semne arată înspre el”, a declarat Maiziere postului german de televiziune ARD. “Există un efect psihologic în întreaga ţară în privinţa cuvintelor pe care alegem să le folosim aici şi doresc să fiu foarte prudent şi să operez în strânsă legătură cu rezultatele investigaţiei, fără să speculez”.

Anterior, ministrul german al Justiţiei Heiko Maas a declarat că acest caz a fost predat procurorilor federali care se ocupă de cazurile privind terorismul.

Camionul a intrat pe o distanţă de 80 de metri în Târgul de Crăciun, situat în apropiere de Biserica Memorială Kaiser Wilhelm, la ora locală 20:30, când localnicii şi turiştii au ieşit afară pentru a se bucura de seară.

Camionul avea plăcuţe de înmatriculare poloneze şi transporta bare de oţel. Anterior, proprietarul camionului a declarat că se teme că s-ar putea ca vehiculul să fi fost deturnat.

Potenţialul atac, unul dintre cele mai mari care a lovit Germania în peste un deceniu, are loc într-un moment în care Europa este în stare de alertă ridicată după o serie de atacuri teroriste în Franţa şi Belgia în ultimul an.

Deşi niciun grup nu şi-a asumat încă răspunderea pentru incidentul din Berlin, grupul jihadist Statul Islamic a cerut anterior militanţilor săi să desfăşoare atacuri teroriste în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe