"Atac terorist" la Paris, un ofiţer mort

Atac armat în Paris
Atac armat în Paris (Jeff J Mitchell/Getty Images)

Un ofiţer de poliţie a murit iar alţi doi au fost răniţi în timpul unui atac desfăşurat la Paris, de către un atacator care a deschis focul pe bulevardul Champs-Elysees.

Atacatorul a fost de asemenea ucis, conform poliţiei franceze.

Preşedintele Francois Hollande s-a declarat convins că atacul este terorist şi a convocat o şedinţă de urgenţă la Palatul Elysee vineri dimineaţă.

Atacul survine la numai trei zile înainte de prima rundă a alegerilor prezidenţiale franceze de duminică, în care candidatul non-establishment, Marine Le Pen este în plutonul fruntaş.

Conform Reuters, Statul Islamic a revendicat atentatul prin intermediul aşa numitei agenţii Amaq - care ar funcţiona ca braţul de PR al Statului Islamic - afirmând că unul dintre "luptătorii" săi ar fi comis atacul.

Este neclar scopul comiterii atacului din partea Statului Islamic asupra unor poliţişti francezi.

Procurorul Francois Molins a declarat după miezul nopţii de joi că atacatorul a fost identificat dar că nu va fi numit până când ancheta nu va stabili dacă a avut complici.

Conform ministrului francez de Interne, joi, la ora 9 seara, lângă o dubă a poliţiei a tras o maşină. Atacatorul a ieşit din vehicul şi a deschis focul cu armă automată, omorând un ofiţer. Alţi doi au fost răniţi iar un trecător a fost rănit de gloanţele care au ricoşat.

Atacatorul a fost omorât de ceilalţi doi ofiţeri.

Occidentul a fost lovit în ultima perioadă de o serie de atentate despre care se afirmă că sunt comise de radicali islamici, de multe ori acţionând ca "lupi singuratici".

Motivele comiterii atentatelor, cât şi veridicitatea afirmaţiilor oficiale, sunt extrem de greu de probat, şi din cauza faptului că autorităţile menţin informaţiile legate de cazuri la regim secret. Însă uneori incidentele prezintă detalii care nu se potrivesc naraţiunii oficiale.