Atacul din Texas: Experţii au dubii că Statul Islamic a fost autorul atacului

Poliţia locală şi  investigatorii FBI adună dovezi la scena unui atac armat comis de doi  bărbaţi împotriva unui concurs de caricaturi cu Profetul Mahomed în  Texas, 3 mai 2015.
Poliţia locală şi investigatorii FBI adună dovezi la scena unui atac armat comis de doi bărbaţi împotriva unui concurs de caricaturi cu Profetul Mahomed în Texas, 3 mai 2015. (Captură Foto)

La câteva ore după ce grupul jihadist Statul Islamic şi-a asumat răspunderea pentru atacul de duminică asupra unei expoziţii de caricaturi cu profetul Mahomed în Garland, Texas, experţii în contraterorism au manifestat dubii în legătură cu rolul grupului în acest atac, susţine International Business Times.

Deşi un cont de Twitter ce aparent i-ar aparţine lui Elton Simpson – unul dintre cei doi bărbaţi care au deschis focul la o expoziţie de caricaturi şi care ulterior a fost ucis de poliţie – şi-a exprimat loialitatea faţă de Statul Islamic printr-un tweet postat înaintea atacului, totuşi nu există dovezi care să susţină că atacul a fost organizat de grupul militant. După toate probabilităţile, cei doi bărbaţi au desfăşurat atacul armat după ce s-au inspirat din acţiunile Statului Islamic, a declarat Michael McCaul, preşedinte al Comitetului pentru Securitate Naţională din cadrul Camerei Reprezentanţilor, pentru Associated Press.

Statul Islamic a cerut deseori simpatizanţilor săi din SUA, Europa şi alte părţi ale lumii să desfăşoare atacuri izolate în ţările lor. Deşi nu există nicio dovadă care să arate că Simpson şi colegul său de cameră Nadir Soofi – cel de-al doilea bărbat înarmat care a fost de asemenea ucis de poliţie – au călătorit vreodată în taberele Statului Islamic din Siria sau Irak, atitudinea lui Simpson în mass media socială dovedeşte că acesta era un simpatizant activ al grupului jihadist.

În 3 mai – ziua incidentului – un cont de Twitter cu numele “Shariah este Lumina”, care ulterior a fost legat de Simpson, a oferit indicii în legătură cu posibilitatea unui atac, a raportat grupul SITE Intelligence. Folosind hashtag-ul #texasattack, Simpson a postat următorul mesaj: “Eu şi fratele meu ne-am depus jurământul bay’ah către Emirul Mu’mineen. Fie ca Allah să ne accepte ca şi mujahedini”.

Bay’ah este un jurământ de loialitate către un lider musulman.

În săptămânile şi lunile de dinaintea atacului, Simpson a postat mesaj de susţinere a Statului Islamic şi a retransmis pe Twitter diverse linkuri către conturile simpatizanţilor grupului jihadist. Unul dintre aceste conturi i-a aparţinut lui Mohamed Abdullahi Hassan, un american de etnie somaleză care este bănuit că se află acum în Somalia.

Simpson, care a fost monitorizat de FBI, a fost judecat în 2011 de către guvernul american pentru că a minţit oficialii federali în legătură cu planurile sale de a călători în Somalia şi pentru că a oferit declaraţii false legate de “terorismul internaţional şi intern”. Ulterior el a fost condamnat la 3 ani cu suspendare şi a primit o amendă de 500 de dolari, conform International Business Times.

Mitchell Silber, director executiv al firmei de consultanţă K2 Intelligence şi fost director al departamentului de analiză a informaţiilor din cadrul Departamentului de Poliţie din New York, a declarat pentru Associated Press că astfel de atacuri izolate vor rămâne extrem de greu de detectat şi prevenit.

“Este greu să detectezi în avans, ceea ce înseamnă că suntem şi vom continua să fim susceptibili la actori izolaţi care nu ne oferă prea multe avertizări pentru a le dejuga planurile”, a declarat Silber.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.