Atacuri aeriene lovesc un spital MSF în oraşul sirian Alep. Peste 60 de morţi, inclusiv doctori şi copii

Guvernul sirian, susţinut de armata rusă prezentă în Siria, este puternic criticat pentru o serie de atacuri aeriene în oraşul Alep în cadrul cărora a fost lovit şi un spital administrat de o organizaţie medicală umanitară. Zeci de persoane au fost ucise, inclusiv angajaţi ai spitalului şi copii.
Un băiat sirian plânge lânga trupul unei rudenii ucise într-un atac aerian în oraşul sirian Alep, 27 aprilie 2016.
Un băiat sirian plânge lânga trupul unei rudenii ucise într-un atac aerian în oraşul sirian Alep, 27 aprilie 2016. (Karam Al-Masri/AFP/Getty Images)

O serie de lovituri aeriene şi bombardamente au provocat moartea a peste 60 de persoane în mai puţin de 24 de ore în oraşul sirian Alep în 28 aprilie.

Cel puţin 27 de oameni au murit într-un spital operat de organizaţia Medecins Sans Frontières (MSF) şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. Mai multe clădiri din apropiere au fost lovite în noaptea de miercuri spre joi în părţile controlate de rebeli ale oraşului Alep.

Aproximativ 200 de civili au fost ucişi în ultima săptămână în Siria, aproape jumătate dintre ei în preajma oraşului Alep. De asemenea, au existat bombardamente în Damasc, împreună cu un atac cu o maşină capcană, ceea ce este rar în capitala siriană. Crucea Roşie a declarat că luptele, inclusiv distrugerea, prin bombardamente aeriene, a unui spital important din Alep, periclitează vieţile a milioane de oameni.

Spitalul susţinut de MSF şi Crucea Roşie, localizat în districtul Sukkari, a fost lovit cu puţin timp înainte de miezul nopţii de miercuri spre joi, conform activiştilor din opoziţie şi a echipelor de salvare. Printre victime s-au numărat şi şase membri ai personalului spitalului Al Quds şi trei copii. Unitatea respectivă era unul dintre principalele centre medicale ale oraşului de când Alep a fost divizat în 2012.

Apărarea Civilă Siriană, cunoscută sub numele de Căştile Albe, este o agenţie de voluntari care răspund la situaţiile de urgenţă. Membrii acesteia s-au prezentat la scena atacului şi au declarat că 30 de persoane fuseseră ucise, inclusiv cei şase angajaţi medicali.

Filmările şi pozele postate pe Internet de Căştile Albe au prezentat numeroase cadavre scoase de sub dărâmături, inclusiv cei trei copii. Puteau fi auzite ţipete ale celor răniţi, iar echipele de salvare au încercat să ţină privitorii la distanţă, de teama unor noi lovituri aeriene.

“Unde este indignarea celor care au puterea şi obligaţia de a opri acest măcel”, a întrebat Muskilda Zancada, şefa misiunii MSF în Siria.

Căştile Albe au declarat că spitalul şi clădirile învecinate au fost lovite de patru atacuri aeriene consecutive şi că unii oameni încă sunt blocaţi sub dărâmături. Pe Twitter, grupul de voluntari a declarat că peste 10 lovituri aeriene au lovit Alep în cursul dimineţii de joi.

Între timp, MSF a declarat că cel puţin 14 pacienţi şi angajaţi ai spitalului s-au aflat printre victime, al căror număr este aşteptat să crească. MSF a mai precizat că spitalul a fost lovit direct în acest atac. Un oficial sirian a negat acuzaţiile şi oficialii ruşi ai apărării au negat la rândul lor rapoartele că avioanele de luptă ruseşti au lovit spitalul, conform Reuters.

Alep este în prezent unul dintre principalele câmpuri de luptă în Siria devastată de războiul civil. Delegatul ONU în Siria a cerut Statelor Unite şi Rusiei să insiste asupra revitalizării acordului de încetare a focului încheiat recent şi a discuţiilor pentru pace care întâmpină mari piedici în Geneva.

În ciuda apelurilor făcute către cele două mari puteri, violenţele s-au amplificat. Rapoartele media de stat au susţinut că cel puţin 1.000 de mortiere şi rachete au fost lansate, ucigând cel puţin 14 civili.

Negociatorul şef al opoziţiei siriene, Mohammed Alloush, a condamnat guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru violenţe şi a denunţat atacurile ca o încercare a acestuia de a alunga rezidenţii din Alep. Alloush a declarat că atacurile forţelor guvernamentale siriene reprezintă o crimă etnică şi o curăţare sectariana, precum şi cele mai recente crime de război comise de acestea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe