Atentat dejucat la Târgu Secuiesc. O bombă reală sau o bombă care împrăştie bile de plastic?

Beke Istvan, membru al unei organizaţii extremiste maghiare, intenţiona să creeze un dispozitiv exploziv pe care urma să îl detoneze de la distanţă în timpul evenimentelor din Târgu Secuiesc dedicate Zilei Naţionale, potrivit DIICOT. Alte surse susţin o poveste cu totul diferită.
Descinderi cu mascaţi
Descinderi cu mascaţi (Epoch Times România)

Informaţia privind intenţia lui Beke Istvan de a confecţiona un dispozitiv explozibil apare în referatul prin care procurorii DIICOT au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a tânărului de etnie maghiară, membru al organizaţiei "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria (HVIM), solicitare care a fost, de altfel, aprobată de Curtea de Apel Bucureşti în noaptea zilei de marţi.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală în acest caz pentru infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale, faptă care se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani, şi nerespectarea regimului materiilor explozive.

Din documentul citat de Mediafax reiese că, pe data de 10 octombrie, a avut loc o întâlnire a mai multor membri HVIM în judeţul Covasna, la care s-a propus amplasarea şi detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Târgu Secuiesc, cel care a făcut propunerea spunând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens.

În timpul întâlnirii s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care "ar face să se aprindă cel puţin trei-patru petarde simultan" şi că mai trebuie "doar o baterie". Tânărul ar fi afirmat la acea întâlnire că de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasată în exteriorul magazinului său situat în centrul localităţii Târgu Secuiesc şi că va putea urmări marşul de Ziua Naţională şi detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanţă, "chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia", au arătat procurorii DIICOT.

Pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat trebuia să se cumpere "o cartelă nou-nouţă şi un telefon la fel", de la care să se facă apelulul, apoi să fie distruse. "La ce am avut noi, puteai să fixezi un cronometru la maxim 24 de ore", ar fi spus Beke Istvan.

Procurorii au găsit în locuinţa lui Beke Istvan un dispozitiv electronic de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. De asemenea, anchetatorii au stabilit că, după întâlnirea din 10 octombrie, tânărul a cumpărat şi un telefon mobil nou de pe site-ul "rezistent telefon.ro".

Persoana care a propus detonarea unui dispozitiv exploziv a indicat ca loc de amplasare perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, respectiv un coş de gunoi din centrul localităţii situat pe traseul de deplasare al paradei militare, afirmând că după acţiune "o să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de terorişti".

"Trebuie să facem o încercare, nu mănânci pizza cu poftă, doar o guşti, vezi cum e", au mai redat procurorii DIICOT din discuţia purtată la întâlnirea din 10 octombrie, precizând că termenul de "pizza" a fost folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat. Tot atunci, H.I. ar fi afirmat: "Ar merita să facem, măcar să acumulăm experienţă".

Sesizarea la DIICOT despre acest caz a fost făcută în 23 octombrie de către SRI, care a arătat că membri ai organizaţiei autohtone din judeţul Covasna a grupării naţionalist-extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate", ai cărei lideri se află în contactul direct al coordonatorilor formaţiunilor ungare extremiste "Mişcarea pentru o Ungarie mai bună" (JOBBIK), HVIM, respectiv "Oastea Haiducilor" - recunoscută de către Oficiul pentru Protecţia Constituţiei din Ungaria drept structură cu profil terorist - desfăşoară, în scopul îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, acţiuni împotriva ordinii constituţionale de natură a pune în pericol securitatea naţională.

"S-a reţinut faptul că, începând cu anul 2014, pe teritoriul României a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini/cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii extremiste ungare «Mişcarea de Tineret 64 de Comitate» - HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilităţi fizice, în vederea iniţierii de acţiuni de natură violentă şi, implicit, acte teroriste care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste şi revizioniste (refacerea «Ungariei Mari»), au precizat procurorii în documentul citat.

"Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM este una din cele mai active organizaţii cu caracter revizionist şi iredentist, rasist, antisemit şi anti-românesc care acţionează la nivelul Bazinului Carpatic pentru educarea tineretului de etnice maghiară în spiritul apartenenţei la valorile identitar-naţionale ale statului ungar. Membrii HVIM se remarcă prin atitudini extremiste, acţiuni violente pentru atingerea obiectivelor revizionist-separatiste, critici lansate la adresa UE pe motiv că nu permite exprimarea liberă a atributelor identitare naţionale maghiare în relaţia cu statele comunitare şi că impune condiţii inacceptabile pentru ţările membre, au afirmat anchetatorii.

La percheziţiile desfăşuate la imobilul din Cosvasna folosit de Beke Istvan Attila s-au găsit sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acţionarea de la distanţă, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar şi un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare. În cadrul percheziţiilor nu au fost găsite arme de foc sau dintre cele pentru care este necesară autorizarea. Membrul HVIM nu asamblase însă materiile explozive şi dispozitivele atunci când au avut loc percheziţiile.

Potrivit procurorilor DIICOT, "conştient fiind de faptul că autorităţile se află în posesia conţinutului discuţiilor purtate în mediul ambiental în data de 10 octombrie, suspectul Beke Istvan Attila a încercat cu ocazia audierii să confere un caracter neserios («prostii») actului de planificare a activităţilor ce vizau realizarea, amplasarea şi detonarea în public, pe raza municipiului Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie a unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI)".

Anchetatorii susţin că logica unei astfel de susţineri este contrazisă de folosirea unui limbaj codat prin utilizarea spre exemplu a cuvântului "pizza" spre a desemna dispozitivul exploziv improvizat ce urma a fi confecţionat.

"Caracterul serios al discuţiei din data de 10.10.2015 rezultă din complexitatea planului infracţional pus la cale de participanţi care implica folosirea de dispozitive pirotehnice şi electronice găsite cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză", se mai arată în referat.

Procurorii mai susţin că "preocuparea şi îngrijoararea manifestată de participanţi exprimată în momentul efectuării percheziţiilor la domiciliul suspectului Beke Istvan Attila, dovedită prin cuprinsul notelor de redare a convorbirilor telefonice purtate între aceştia în seara zilei de 30 noiembrie, probează dincolo de orice dubiu caracterul serios al planului infracţional elaborat".

Conform documentului citat, "în realizarea aceluiaşi obiectiv suspectul Beke Istvan Attila a refuzat să precizeze identitatea acelor participanţi la întâlnirea din data de 10 octombrie, a căror poziţie în cazul unei eventuale audieri nu o putea controla în lipsa posibilităţii de comunicare cu aceştia, asumându-şi-i doar pe xxxxx".

O bombă care împrăştie bile de plastic?

Publicaţia Transindex l-a contactat pe H. Istvan, simpatizant HVIM, la a cărui proprietate din localitatea Lunga a avut loc una dintre perecheziţii, informează Hotnews.ro. La domiciliul acestuia nu s-au găsit materiale pirotehnice, dar procurorii i-au ridicat hardul calculatorului.

Ulterior, H. Istvan a fost audiat ca martor în acest dosar şi i-a spus procurorului de caz ca neînţelegerea s-a ivit ca urmare a unei convorbiri telefonice interceptate de SRI potrivit căreia Beke Istvan ar fi dorit să fabrice o bombă.

Transindex afirmă că cei doi au vorbit la telefon despre achiziţionarea unei "bombe" care împrăştie bile de plastic pentru terenul de sport militar airsoft din localitatea Estelnic, Covasna. "Bomba" de joacă urma să fie achiziţionată de pe internet, dar ea este mult mai ieftină dacă se confecţionează acasă.

Deci, atunci când B. Istvan a declarat că el poate să confecţioneze şi acasă bomba, a fost vorba despre o "bombă de joacă" care împraştie bile de plastic la o distanţă de 5 metri, ce poate fi declanţată prin telecomandă – temporizor, dispozitiv care este folosit la jocurile militare de airsoft. Din această convorbire, cei care efectuau filajul au tras concluzia că este vorba despre o bombă adevarată, arată publicaţia citată.

O a treia persoană percheziţionata a fost SZ. O., la proprietatea acestuia nu s-a gasit nimic, el a fost implicat pentru că făcea sport împreuna cu cei doi membri ai organizaţiei HVIM.

Soţia lui B. Istvan a postat pe Facebook un mesaj despre incident:

"Au efectuat percheziţii în patru locaţii, la firmă lăsând în urma lor un haos incalificabil. Potrivit declaraţiilor anchetatorilor, s-au căutat arme şi materiale pirotehnice, în schimb au fost ridicate laptopuri, harduri, alte instrumete de stocare de date, steaguri maghiare, tricouri ale organizaţiei, dispozitive de vedere pe timp de noapte pentru airsoft, sirena airsoft, petarde pentru sărbători, respectiv artificii pentru tort.

Soţul meu a fost dus din oraş în mod umilitor, nu i s-a dat hrană şi apă, a fost audiat toată noapte. Nu i s-a asigurat translator nicăieri, procesul verbal a fost redactat doar în limba română, nu i s-a permis avocatului să-l însoţească. Familia mea şi soţul meu am fost supuşi unor acţiuni de intimidare de peste 10 ore şi nu stiu când se va termina pentru soţul meu aceast tratament. Nu mi s-a permis să intru în legatură cu soţul meu. Când am întrebat de ce este suspectat soţul meu? Mi s-a răspuns că de terorism."