Atleţii ruşi nu vor concura la Jocurile Paralimpice de la Rio

Atleţii ruşi nu vor participa la Jocurile Paralimpice după ce Curtea de Arbitraj pentru Sporturi a susţinut o interdicţie emisă de Comitetul Paralimpic Internaţional. Premierul rus Medvedev a criticat decizia ca fiind o lovitură pentru persoanele cu handicap.
Sportivi ruşi la Jocurile Paralimpice din 2012 de la Londra. La ediţia din 2016 a Jocurilor Paralimpice, Rusiei i s-a interzis sa participe datorită acuzaţiilor privind dopajul susţinut de stat.
Sportivi ruşi la Jocurile Paralimpice din 2012 de la Londra. La ediţia din 2016 a Jocurilor Paralimpice, Rusiei i s-a interzis sa participe datorită acuzaţiilor privind dopajul susţinut de stat. (Getty Images)

Într-o decizie anunţată marţi, Curtea de Arbitraj pentru Sporturi (CAS) din Lausanne, Elveţia, a respins apelul Comitetului Paralimpic Rus (CPR) împotriva deciziei Comitetului Paralimpic Internaţional (CPI) de a interzice tuturor atleţilor ruşi să participe la Jocurile de la Rio.

Decizia este finală şi înseamnă că niciunui atlet rus nu i se va permite să concureze la Jocurile Paralimpice, care vor începe în 7 septembrie.

“Comitetul CAS însărcinat cu această problemă a constatat că CPI nu a încălcat nicio regulă procedurală privind procesul disciplinar care a dus la suspendarea CPR şi a descoperit că decizia de interzicere a fost luată în conformitate cu regulile CPI şi a fost proporţională cu circumstanţele”, arată o declaraţie postată pe website-ul CAS.

CAS a mai adăugat că o decizie completă va fi emisă în următoarele zile.

Comitetul de guvernare al CPI a anunţat interdicţia în 7 august, după publicarea unui raport comandat de Agenţia Mondială pentru Antidopaj (WADA), care a descoperit că guvernul rus şi serviciul federal de securitate (FSB) au muşamalizat sute de cazuri de dopaj, afectând în acest mod o gamă variată de sporturi olimpice şi paralimpice.

Rusia a susţinut că decizia CPI a fost motivată politic.

Comentând asupra deciziei de marţi, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că aceasta reprezintă o lovitură grea nu doar pentru atleţii ruşi, ci şi pentru toţi oamenii cu dizabilităţi.

Într-o declaraţie făcută pe contul său de Facebook în engleză şi rusă, Medvedev a afirmat că dopajul este răspândit în aproape toate sporturile în toate ţările. În acelaşi timp, el a respins acuzaţiile privind dopajul susţinut de statul rus şi şi-a reiterat promisiunea de a “curăţa sporturile”.

“Povestea anchetării dopajului rusesc este ca un cocktail consistent şi murdar, dintre care 80% este politică şi 20% este dopajul în sine”, a scris Medvedev.

“Este o politică îndreptată împotriva sportului rusesc, a atleţilor ruşi şi a Rusiei ca stat”, a adăugat el.

Setea pentru glorie

Atleţii cărora li s-a interzis să participe la Rio vor depune plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a declarat preşedintele Comitetului Paralimpic Rus, Vladimir Lukin.

Anterior, preşedintele Comitetului Paralimpic Internaţional, Philip Craven, a declarat că “setea Rusiei pentru glorie, indiferent de costuri, a afectat sever integritatea şi imaginea tuturor sporturilor”.

Reacţia CPI la raportul WADA a fost mult mai clară decât decizia luată de Comitetul Olimpic Internaţional, care nu a emis nicio interdicţie pentru atleţii ruşi, lăsând organismele de conducere ale sporturilor individuale să decidă în această privinţă. Acest lucru a făcut ca marea majoritate a atleţilor ruşilor calificaţi să concureze la Jocurile Olimpice de la Rio.

Aproximativ 250 de sportivi ruşi s-au calificat pentru a participa la Jocurile Paralimpice.