Au apărut primele două maimuţe clonate. Vestea proastă? Procedeul poate fi aplicat la oameni

Maimuţele clonate Zhongzhong şi Huahua
Maimuţele clonate Zhongzhong şi Huahua (Getty Images)

Au fost clonaţi şoricei şi vaci, porci şi cămile, iepuraşi şi dihori şi câini, dar de când oaia Dolly a devenit primul mamifer clonat în 1996, lista a avut o breşă: primatele. Acum acea breşă a fost acoperită.

Oameni de ştiinţă din China au anunţat miercuri în jurnalul Cell că au clonat două maimuţe macac cu coadă lungă, sănătoase, din celulele unei alte maimuţe macac, folosind “tehnica Dolly”.

Cele două clone, Zhongzhong şi Huahua, apărute pe lume acum 51 şi, respectiv, 49 de zile, au fost create din celulele unui fetus. Până acum, oamenii de ştiinţă nu au fost capabili să finalizeze procedura când au folosit celule din maimuţe macac adulte. Acest lucru a părut că amână ziua în care clonarea copiilor şi adulţilor devine la fel de obişnuită precum fertilizarea în vitro.

Dar odată ce “bariera tehnică [către clonarea primatelor] este acum depăşită”, co-autorul Mu-ming Poo de la Institutul de Neuroştiinţă din Shanghai a declarat reporterilor că tehnica “ar putea fi aplicată la oameni” , deşi el a încercat să ofere asigurări că echipa sa nu intenţionează şi nu are vreun motiv să facă un astfel de lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură