Au început alegerile parlamentare în Germania. Merkel urmăreşte cel de-al patrulea mandat

Secţiile de votare s-au deschis pentru alegătorii germani într-un scrutin în care se estimează că Angela Merkel va obţine cel de-al patrulea mandat de cancelar.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Angela Merkel, principala favorită după 12 ani la putere, şi blocul său conservator - format din Partidul Creştin Democrat şi Uniunea Social Creştină din Bavaria - au avut un avantaj mare în sondajele de opinie de dinaintea alegerilor de duminică.

Deşi suportul s-a subţiat uşor în ultima săptămână, sondajele arată că blocul lui Merkel conduce cu 34-37%, fiind urmat de social democraţi cu 21-22%.

Merkel a declarat sâmbătă susţinătorilor săi, în Berlin, că trebuie să continue să depună eforturi pentru a convinge alegătorii nedecişi, precizând că “mulţi se decid în ultimele ore”.

“Dorim să extindem motivţia astfel încât să ajungem la cât mai mulţi oameni”, a afirmat cancelarul în vârstă de 63 de ani în ultima zi de campanie.

Principalul rival al cancelarului Merkel, social democratul Martin Schulz, a participat sâmbătă la un miting electoral în oraşul Aachen, în vestul Germaniei.

Atât Merkel, fiica unui pastor care a crescut în Germania de Est comunistă, cât şi Schulz, au cerut electoratului să se opună partidului populist de aripă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a condamnat afluxul celor aproximativ 1 milion de imigranţi şi refugiaţi în majoritate musulmani care au sosit în Germania.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, membru al Partidului social-democrat, a avertizat că, “pentru prima dată de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, nazişti adevăraţi vor sta în Parlamentul german”.

AfD, care are legături cu Frontul Naţional Francez de extremă dreapta şi partidul britanic ultranaţionalist UKIP, pare să îşi fi asigurat câteva locuri în Parlamentul naţional, cu un sprijin de 10-13% în cele mai recente sondaje de opinie.

Pe lângă AfD, Partidul Verzilor, Partidul Democratic Liber şi Partidul Stângii ar putea de asemenea să intre în Parlament, întrucât sondajele de opinie au sugerat că aceste formaţiuni politice ar putea obţine între 8 şi 11% dintre voturi.