Augustin Zegrean: Alegerile prezidenţiale vor avea loc indiferent ce decide Curtea Constituţională în legătură cu OUG 45/2014

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Preşedintele Curţii Constituţionale (CCR), Augustin Zegrean, a declarat marţi că alegerile prezidenţiale vor avea loc indiferent ce vor decide judecătorii Curţii Constituţionale în legătură cu OUG 45/2014, care modifică legea de organizare a alegerilor prezidenţiale.

”Alegerile prezidenţiale vor avea loc indiferent ce decide Curtea Constituţională astăzi”, a declarat Zegrean, la sosirea sa la sediu CC, potrivit Mediafax.

OUG 45/2014 a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea Constituţională în urma unui demers al PNL. După ce Avocatul Poporului a refuzat să sesizeze CCR cu privire la respectiva ordonanţă, PNL a atacat OUG 45 în contencios administrativ, iar apoi a ridicat o excepţie, ca parte în proces.

Liberalii au precizat că, din punctul lor de vedere, "există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală": "Introducerea posibilităţii de a vota într-o altă localitate pe liste suplimentare, în baza unei simple declaraţii pe proprie răspundere, nu face decât să încurajeze turismul electoral, în condiţiile în care este foarte greu de depistat votul multiplu. La fel, simplificarea utilizării urnei mobile şi eliminarea prevederilor care fac posibilă o uşoară identificare a unor nereguli nu fac decât să ridice bănuieli", susţineau liberalii într-un comunicat.

Pe 21 august, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis solicitarea privind sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu ordonanţa de urgenţă care modifică legea de organizare a alegerilor prezidenţiale depusă, în numele PNL, de Klaus Iohannis.