Aurescu prezintă la ONU propunerea României de înfiinţare a Curţii Internaţionale împotriva Terorismului

România consideră că se impune înfiinţarea unei astfel de instanţe internaţionale pentru a combate mai bune, pe cale juridică, fenomenul.
Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu (Epoch Times România)

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, şi omologul său spaniol, José Manuel Garcia-Margallo, au prezentat marţi, în cadrul unui eveniment organizat în marja Adunării Generale a ONU, iniţiativa comună de creare a unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului. Evenimentul găzduit de cei doi demnitari a fost intitulat "Drumul spre o Curte Internaţională contra Terorismului. Idei şi provocări."

În discursul său, şeful diplomaţiei române s-a referit la importanţa procesului de dezbatere pe tema iniţiativei româno-spaniole de creare a unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului.

"Acest proces are meritul de a transmite un mesaj important: terorismul este o ameninţare globală împotriva căreia trebuie să luptăm şi cu instrumentele dreptului: justiţia internaţională şi dreptul internaţional penal. În fiecare săptămână, chiar în fiecare zi, ştirile despre atacuri teroriste răspândesc emoţie în întreaga comunitate internaţională. Avem nevoie nu doar de hotărâre şi unitate, avem nevoie şi de o ripostă bazată pe drept", a subliniat Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat remis de MAE.

Ministrul afacerilor externe a argumentat valoarea adăugată pe care o Curte Internaţională împotriva Terorismului ar putea să o aducă în actualul context internaţional: "Din punct de vedere conceptual, există o lacună în efortul internaţional de luptă împotriva terorismului: un instrument care să combine elementul "internaţional" cu elementul fundamentat pe statul de drept."

În încheierea intervenţiei sale, şeful diplomaţiei române a evocat moştenirea marelui jurist român Vespasian Pella, care scria în 1950: "Fără o curte internaţională […] cei condamnaţi se vor simţi întotdeauna condamnaţi ca urmare a înfrângerii, nu a vinovăţiei."

De asemenea, Bogdan Aurescu a invitat statele participante să se alăture reflecţiei şi dezbaterii iniţiate de România şi Spania, dezbatere menită "să aducă la îndeplinire obiectivul de a avea o lume în care justiţia va prevala."

Iniţiativa privind crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului a fost lansată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la 9 februarie 2015, în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene. În prezent, iniţiativa reprezintă un proiect comun româno-spaniol.

Experţi din România şi Spania, cu sprijin la nivel tehnic din partea Olandei, au redactat un proiect de concept cu privire la principalele caracteristici ale unei viitoare Curţi Internaţionale împotriva Terorismului. Această instanţă internaţională ar putea să îşi exercite jurisdicţia asupra persoanelor fizice care comit crima de terorism, definită în conformitate cu dreptul internaţional.